BAC 2016: de luni, 30 mai, incep inscrierile pentru sesiunea din vara

BAC 2016: de luni, 30 mai, incep inscrierile pentru sesiunea din vara

In perioada 30 mai – 3 iunie se fac inscrierile pentru examenul de bacalaureat, atat pentru absolventii din anul scolar 2015-2016, cat si pentru cei din promotiile anterioare, care nu au promovat examenul, anunta vineri Ministerul Educatiei.

„Potrivit calendarului examenului national de bacalaureat, inscrierea candidatilor pentru prima sesiune are loc in perioada 30 mai-3 iunie. Inscrierile se fac atat pentru absolventii din anul scolar 2015-2016, cat si pentru cei din promotiile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat”, se spune in comunicat.
Inscrierea candidatilor pentru examenul de bacalaureat se face, prin fisa-tip informatizata, la secretariatele liceelor pe care acestia le-au absolvit, numai in perioada prevazuta in calendarul examenului.
„Pentru candidatii din seria curenta, profesorii diriginti intocmesc tabele de inscriere la prima sesiune de bacalaureat, in conformitate cu evidentele din licee. Tabelele cuprind optiunile pentru probele de examen si semnatura elevilor. Odata cu tabelele, profesorii diriginti depun si fisa-tip informatizata, tiparita si semnata de fiecare candidat, in care acesta isi asuma optiunile pentru disciplinele de studiu prevazute pentru probele Bacalaureat la alegere, la care doresc sa sustina examenul de bacalaureat”, mai informeaza minsterul.

Candidatii din anii precedenti se pot inscrie, in perioada prevazuta de calendarul examenului de bacalaureat, la secretariatul unitatii de invatamant pe care au absolvit-o, pe baza actelor solicitate de catre secretariate (certificat de nastere si, dupa caz, de casatorie, un act de identitate, foaia matricola, adeverinta cu notele la probele pentru care solicita recunoasterea notelor).

Potrivit metodologiei, „absolventii din seriile anterioare, in situatia schimbarii domiciliului in alta localitate, mentionata ca atare in buletinul/cartea de identitate, se pot inscrie pentru a sustine bacalaureatul la o unitate de invatamant de acelasi profil, stabilita de comisia de bacalaureat judeteana din judetul in care se afla noul domiciliu al candidatului. In afara acestei situatii, inscrierea in alt judet este permisa numai cu aprobarea Comisiei Nationale de Bacalaureat, in urma unei cereri motivate si insotite de documente doveditoare, transmise la Directia Generala Invatamant Preuniversitar”.

„Elevii romani care au studiat in strainatate se pot inscrie la examenul de bacalaureat numai dupa echivalarea studiilor si promovarea examenelor de diferenta stabilite de MENCS, prin Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor. Candidatii proveniti din invatamantul particular autorizat sa functioneze provizoriu se inscriu la centrul de examen desemnat de comisia de bacalaureat judeteana/ a municipiului Bucuresti”, se mai BAC 2016spune in comunicat.

Calendarul examenului de bacalaureat
Examenul de bacalaureat 2016 va debuta in 13 iunie, cu proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, sustinuta pana in 15 iunie.
Proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna va avea loc in perioada 15-17 iunie.
Intre 21-24 iunie se va desfasura proba de evaluare a competentelor digitale, urmata, intre 27 iunie – 1 iulie, de proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.
Probele scrise ale sesiunii iunie-iulie vor incepe pe data de 4 iulie, cu Limba si literatura romana (proba E)a) si vor continua pe 5 iulie cu proba la Limba si literatura materna (proba E)b), pe 6 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie cu proba la alegere a profilului si specializarii (proba E)d).
Afisarea rezultatelor se va face in data de 12 iulie (pana in ora 16.00) si, in aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatii (intre orele 16:00-20:00), care urmeaza a fi solutionate in perioada 13 – 15 iulie.
Rezultatele finale vor fi facute publice in data de 16 iulie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.