BAC 2010: probe orale in ianuarie si aprilie

BAC 2010: probe orale in ianuarie si aprilie

0 191

Bacalaureatul 2010 este mai aproape decat s-ar fi asteptat multi dintre elevii din anii terminali de liceu. Acesta va debuta de indata ce vom trece in 2010, imediat ce se va incheia vacanta de iarna. Asadar, sarbatorile de iarna vor fi un adevarat calvar pentru elevii intarziati care vor incerca sa ingrase porcul in ajun.
Potrivit noii metodologii de organizare si desfasurare a examenului national, publicat, miercuri, pe site-ul Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, s-a hotarat o noua structura care presupune sustinerea a doua tipuri de probe: evaluari orale si practice pe parcursul anului scolar si evaluari scrise dupa incheierea anului scolar.
Iata cum va arata calendarul BAC-ului din 2010:
Prima sesiune incepe cu inscrierea elevilor in intervalul 14 – 18 decembrie 2009.
Probele orale:
11-13 ianuarie 2010, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A)
13-15 ianuarie 2010, evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B)
18 – 29 ianuarie 2010, evaluarea competentelor digitale (proba D)
19 – 22 aprilie 2010, evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba moderna (proba C)
Probele scrise, organizate dupa incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a prevazuta pentru data de 11 iunie 2010:
28 iunie 2010 cu Limba si literatura romana – proba E-a)
29 iunie 2010 – Limba si literatura materna – proba E-b)
30 iunie 2010 – proba obligatorie a profilului – proba E-c)
1 iulie 2010 – proba la alegere a profilului si specializarii – proba E-d)
Prima afisare a rezultatelor va avea loc in 3 iulie 2010 (pana la ora 16.00) si va fi urmata de depunerea contestatiilor in aceeasi zi, in intervalul orar 16.00 – 20.00.
Solutionarea contestatiilor se va face in perioada 5-6 iulie 2010, iar afisarea rezultatelor finale in ziua de 7 iulie 2010. Sesiunea de toamna se va desfasura intre 23 august si 8 septembrie 2010, inscrierile fiind stabilite pentru saptamana 5-9 iulie 2010.

Evaluarea competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza: proba scrisa, cu durata de 90 minute, proba orala, cu durata de 10-15 minute si proba de intelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute.
Subiectele pentru proba de evaluare a competentelor digitale se stabilesc de CNCEIP, in conformitate cu programa de bacalaureat, elaborata pe baza programei scolare a disciplinei „Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor”, studiata in trunchiul comun, la toate filierele, profilurile si specializarile, pe parcursul claselor a IX-a si a X-a.
Tot CNCEIP va stabili printr-o procedura elaborata in concordanta cu standardele europene si publicata pe Internet pana la data de 31 octombrie 2009,
durata probei de evaluare a competentelor digitale, respectiv modalitatea de desfasurare si evaluare a probei.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national.
Absolventilor clasei a XII-a/ XIII-a, care au sustinut aceste probe, li se elibereaza certificate care atesta nivelul de competenta lingvistica, respectiv
nivelul de competenta digitala.
Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar va posta pe internet doar structura subiectelor pentru probele examenului de bacalaureat, precum si precizarile metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora la data de 31 octombrie 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.