BAC 2010: Proba orala la limba si literatura romana

BAC 2010: Proba orala la limba si literatura romana

0 78

Saptamana viitoare, elevii din anii terminali de liceu intra in febra emotiilor de Bacalaureat.
Acestia vor trebui sa sustina proba orala la limba si literatura romana, organizata pentru prima data in timpul anului scolar. Asadar, in data de 15 februarie 2010 elevii se vor aduna in clase pentru a sustine prima proba a examenului de bacalaureat din 2010.
Aceasta schimbare de program nu este singura modificare adusa acestui sistem national de examinare. Incepand cu acest an scolar, absolventii claselor a XII-a vor obtine certificate de competente la examenele orale, care sunt recunoscute la nivel european si pot servi la angajare.
Din pacate, teoria formelor fara fond despre care vorbea Titu Maiorescu se verifica si in cazul nostru, dar, de data aceasta, consecintele ei nu sunt tocmai pozitive.
„Schimbarea s-a vrut una de structura, dar analiza de fond nu a fost facuta inainte”, spune profesorul de limba romana, Gheorghe Radulescu, de la Liceul de Muzica „George Enescu” din Capitala, citat de Evenimentul Zilei.
Multi profesori denunta facilitatea cu care se trece peste aceasta proba, sustinand ca toti elevii care emit o propozitie simpla vor obtine calificativul „admis”.
Mai mult decat atat, proba scrisa la limba si literatura romana este si ea la fel de controversata daca tinem cont de faptul ca subiectele sunt aceleasi din anii trecuti, iar rezolvarile au fot publicate si se gasesc pe piata.
Rezultatele la probele orale nu se exprima prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Astfel, intre 0 si 25 puncte reprezinta nivelul incepator, 26-50 puncte – mediu, 51-74 puncte – avansat, 75-100 puncte – experimentat. Elevii vor primi atestate in functie de nivelurile obtinute, insa indiferent de rezultate, ei vor putea sustine probele scrise, nu ca pana in prezent, cand cei respinsi la probele orale nu mai puteau sustine examenele scirse.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.