Ba-se-si-u-ne

Ba-se-si-u-ne

0 159

Re-ce-si-u-ne. O profetie sacadata, pe care seful statului, Traian Basescu, s-a simtit dator sa o faca in week-end, cu ocazia unei vizite fulger la Guvern. Presedintele n-a pierdut ocazia de a-i trage de urechi pe ministri si pe bancheri, carora le-a trasat indicatii pretioase cu aerul ca le da sfaturi dezinteresate spre binele poporului. Manevra clasica, patentata deja de intaiul om din stat cu ocazia altor derapaje ale guvernantilor, dar testata recent de mezina Elena cu ocazia europarlamentarelor. Indepartarea diversionista de PD-L si revenirea la partidul-tata prin invaluire, cu laurii victoriei in urna, a probat inca o data ca imbufnarea de decor si simularea independentei poate aduce voturi. Cu diferenta ca Elena n-a trebuit sa mimeze supararea pe pedelei, ci doar sa sa-si retuseze ombilicul dupa retezarea cordonului, cu ocazia ultimei liposuctii la care s-a supus. Tati, in schimb, trebuie sa regizeze o suparare mare pe partid ca sa fie credibil si sa-l poata ameninta eficient ca-l lasa balta si se duce la prezidentiale de unul singur. Mai pe lautareste: „Supararea cand imi vine / Eu candidez de la mine!”
Asa ca Traian Basescu a dat buzna la sedinta Cabinetului Boc sa faca pe premierul. Nu ca optimismul exagerat al Guvernului nu merita intrerupt. Cum Emil Boc n-are instalatie sa taie raportarile voioase ale subordonatilor, seful lui de partid si de Cabinet s-a simtit dator sa silabiseasca profetic si tenebros: „Re-ce-si-u-ne”. Nu stiu cat l-au crezut bancherii si economistii, carora le-a fost clar, in schimb, ca au avut o noua Ba-se-si-u-ne cu Traian, inca una dintr-un sir ce se anunta consistent daca nu se dau pe brazda si nu pregatesc tara pentru prezidentiale.
Vasazica, a-nceput. Seful statului isi ia distanta fata de subordonati si oameni de paie, dupa ce a fixat dobanda creditului pentru prima casa, a remarcat riscul disparitiei banilor de salarii si a reintrodus sportul in scoli.
De fapt, nu e chiar sport. E un joc de glezne, un jogging prezidential matinal, prin care Traian Basescu se pozitioneaza pe un culoar castigator, simuland ca fura startul in fata masinariei de vot pedeliste.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.