Azi FMI mai da o transa!

Azi FMI mai da o transa!

0 238

Povara datoriei externe a Romaniei va mai creste cu inca o transa de la FMI. Astazi, conform unui anunt anterior conducerea FMI va discuta noile masuri de austeritate ale Guvernului Boc, in vederea acordarii urmatoarei transe. Programul de asistenta financiara a Romaniei, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, este sustinut de FMI (12,9 miliarde de euro), Comisia Europeana (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finantatori internationali.
In urma cu doua saptamani, Caroline Atkinson declara in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Washington ca: „Aprobarea masurilor de ajustare fiscala propuse de catre guvernul roman constituie o etapa premergatoare in desfasurarea programului nostru cu Romania”. Adica nu aveti masuri valabile si operabile nu mai primiti nimic. Dupa publicarea acestor masuri in Monitorul Oficial reactia FMI nu a intarziat.
Autoritatile romane au identificat alte masuri, care sa compenseze decizia Curtii Constitutionale, care a respins reducerea pensiilor cu 15%, declara purtatorul de cuvant al Fondului Monetar International (FMI), Caroline Atkinson. „Ceea ce urmarim noi este pachetul integral, fara a specifica o masura sau alta”, a spus Atkinson. Adica de ce sa ne preocupe pe noi, niste straini, cum traiesc romanii, daca pe guvernantii vostri nu-I intereseaza. Daca pe alesul vostru, cel ce va “ciuruie” cu o masurle din Curba de sacrificiu” nu-l intereseaza, de ce i-ar interesa pe americani sau pe europeni?

Guvernul Boc da vina pe inundatii
Despre contestarea la Curtea Constitutionala a masurilor luate de guvernul
Guvernul ar putea cere Fondului Monetar International discutarea cresterii deficitului convenit, invocand forta majora, determinata de inundatiile care au afectat Romania, a declarat, joi, la Suceava, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
Intrebat de corespondentul MEDIAFAX daca FMI ar putea fi notificat in aceste zile despre aceasta propunere, Berceanu a spus ca documentele deja au fost trimise pentru boardul FMI din aceste zile, dar ca aceasta discutie ar putea avea loc in perioada 26 iulie – 4 august, cand este programata o vizita a reprezentantilor FMI in Romania.
„Atunci vom avea toate documentele pregatite sa discutam o situatie de forta majora”, a spus Berceanu.
El a subliniat ca atat dorinta Guvernului roman, cat si a Uniunii Europene si FMI este de a mentine un anumit deficit bugetar pentru ca un astfel de deficit ajuta Romania.
„Pentru o situatie cu totul deosebita cred ca putem face o discutie, o negociere, sa gasim o solutie”, a spus ministrul.
El a aratat ca, daca fata de actualul deficit de 6,8 la suta ar fi acceptata o crestere la 7 la suta , aceasta reprezinta aproximativ 250 de milioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete de remediere a efectelor inundatiilor, care sa fie resorbite din punct de vedere financiar pe parcurs.
Berceanu a mai spus ca de vineri va face o redistribuire de sume de la bugetul ministerului, astfel incat in zonele afectate sa fie un sprijin financiar pentru refacerea infrastructurii de drumuri nationale distruse sau avariate in urma inundatiilor.
Totodata, imediat ce datele vor fi complete, vor fi initiate discutii cu oficiali de la nivel european si va fi prezentata o situatie „corecta si concreta”, cu aceste pagube, a mai spus Berceanu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.