Avocatii farisei si ucigasii in libertate

Avocatii farisei si ucigasii in libertate

0 178

Cazul Elodia Ghinescu, avocata disparuta in urma cu mai bine de trei saptamani, continua pe acelasi fagas imprevizibil pe care s-au succedat evenimentele de la semnalarea disparitiei. Desi probele culese de procurorii brasoveni si bucuresteni din masina si apartamentul femeii si al sotului acesteia, politistul Cristian Cioaca, par zdrobitor de concludente, mandatele de retinere expira iar cele de arestare nu intrunesc asentimentul magistratilor instantelor.


Dupa ce Cioaca a fost retinut de catre anchetatori, a trebuit eliberat la scurt timp, odata cu expirarea mandatului. In zorii zilei urmatoare, in baza acelorasi probe, procurarii ii readuceau la audieri pe politistul rechemat la audieri, cu propunerea unei arestari pe 10 zile. Care n-a fost pe placul Curtii de Apel Brasov, ai carei magistrati decideau in urma cu doua zile punerea acuzatului in libertate. Nici macar recursul inaintat urgent de catre procurori la Inalta Curte de Casatie si Justitie din Bucuresti nu i-a convins pe judecatori, care au respins din nou privarea de libertate a presupusului ucigas al Elodiei Ghinescu. Singura concesie facuta organelor de cercetare este dispunerea interdictiei pentru Cioaca de a parasi tara in urmatoarele 30 de zile. Masura lejer rizibila, daca ne gandim ce bariera neinsemnata s-au dovedit frontierele Romaniei pentru marii infractori cand au simtit latul justitiei apropiindu-li-se de gat.


In degringolada retinerii, arestarii pe jumatate si punerii tot pe jumatate in libertate, cazul are totusi ceva coerenta. Mai precis, are acoperire in toate cele patru zari. Nu doar petele de sangele ale disparutei, despre care proaspatul avocat ales al sotului anchetat a recunoscut ca se gasesc raspandite prin apartament „in toate punctele cardinale”. Dar si presupusele relatii adulterine ale avocatei au oarece raspandire geografica circulara. Dupa ce s-a vehiculat banuiala unui voiaj amoros impreuna cu un ofiter SRI tocmai in Dubai, sotul pretinde ca a gasit in calculatorul nevesti-sii dovezile unei legaturi extraconjugale la nivel de mesaje electronice cu un barbat tocmai din Gabon.


Nu acestea sunt, insa, cele mai picante detalii ale cazului Elodia Ghinescu. Cea mai rascolitoare declaratie a facut-o un membrul al Baroului Brasov, care isi exprima deunazi indoiala ca vreun membru al acestui for va accepta sa-l apere pe politist in procesul in care acesta este acuzat de uciderea unei colege de-a lor. Asta explica aparitia pe holurile Parchetului a unui avocat ales din Pitesti. Daca nu cumva avocatii din Brasov sunt cel mai cinstit lot de aparatori secretati vreodata de sistemul de justitie, romanesc sau de aiurea, declaratia cu pricina mi se pare de-n fariseism deplin. De cand refuza avocatii sa-si aleaga clientii chiar din randul vinovatilor la vedere? Dar violatorii, ucigasii cu mainile mai patate de sange decat Cioaca, mari devalizatori ai bancilor, firmelor si institutiilor, bestiile care comit atrocitati incalificabile? Ei de ce-ar beneficia de suportul larg si bine platit al avocatilor iar presupusul asasin pe care se-ntampla sa-l cheme Cioaca, nu?


Sa fie reflexul vreunei mustrari de constiinta pentru cate faradelegi au aparat pana acum, cu competenta si impacati cu sine? Sau a inceput la Brasov reforma morala a sistemului justitiar si noi nu ne-am dat seama?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.