Avertismente si amenzi la gropile de gunoi

Avertismente si amenzi la gropile de gunoi

0 170

Ieri, la sediul Prefecturii Brasov, reprezentantii Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Brasov (CJGM) au transmis raportul actiunilor de control derulate privind inchiderea gropilor de gunoi din mediul rural, adica a gropilor neconforme din punct de vedere ecologic si al cerintelor Uniunii Europene. Pentru a se baga in seama si sefii s-a sous ca aceste controale au avut loc la solicitarea prefectului Ion Gontea si a subprefectului Roxana Manzatu.
Potrivit reglementarilor stabilite de tara noastra in cursul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, aceste gropi ar fi trebuit inchise pana la data de 16 iulie 2009. Din datele furnizate de catre comisarii Garzii de Mediu, rezulta ca au fost emise sapte avertismente si trei amenzi, cu o valoare totala de 4.200 lei. Contraventiile au fost constatate la zece primarii de comune din judet, legate de nereguli in respectarea legislatiei de mediu in vigoare.

Comisarul-sef al CJGM, Ciprian Bancila, declara: „Acolo unde am vazut ca lucrarile de inchidere a rampelor de gunoi neconforme sunt in curs de executie am aplicat doar avertismente autoritatilor locale, fixandu-le totodata termene stricte pentru finalizarea lor”.
Acesta este cazul unor localitati precum Augustin, Parau, Jibert, Sinca Veche, Maierus, comune carora li s-au fixat termene pentru finalizarea lucrarilor.
In schimb, au fost aplicate si trei amenzi contraventionale, cea mai mare dintre acestea, de 3.000 de lei, fiind data Primariei din comuna Ormenis. Dezinteresul autoritatilor locale din aceasta localitate a fost atat de mare incat nici placuta cu anuntul referitor la inchiderea gropii de gunoi nu era montata, pe intreg perimetrul nefiind urma ca s-ar efectua vreo lucrare de strangere a gunoiului sau de acoperire a gropii cu pamant vegetal. In plus, nici invitatia comisarilor de mediu adresata reprezentantilor administratiei locale nu a fost bagata in seama.

„Au fost aplicate alte doua amenzi contraventionale unor primari, in calitatea lor de persoane fizice. Este vorba de edilul-sef din Apata, care a fost sanctionat cu 200 de lei, si cel din comuna Dumbravita, care a fost amendat cu 1.000 de lei”, au mai aratat reprezentantii CJGM Brasov

Zilele acestea comisiile de mediu vor incepoe cea de-a doua serie de controale, de data aceasta verificarile vor viza modul de aplicare a masurilor recomandate de comisarii Garzii si de inspectorii Agentiei de Mediu Brasov.
Da, poate asa se va trece la actiune, daca nu se poate cu vorba buna si din proprie constiinta!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.