Avem un nou patriarh!

Avem un nou patriarh!

0 183

Noul patriarh al Romaniei, Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei, este noul mare ierarh?care ii va succede la conducerea BOR – Preafericitului Teoctist. Desemnat miercuri de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa doua tururi de scrutin, Colegiul Electoral Bisericesc a consfintit o traditie ce se perpetuiaza pentru a cincea oara consecutiv.


Pentru inalta functie bisericeasca au candidat mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei, mitropolitul Bartolomeu al Clujului si episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei.


Colegiul Electoral Bisericesc a decis, in favoarea Mitropolitul Moldovei, Daniel, cu 95 de voturi „pentru”, 66 de voturi fiind alocate IPS Bartolomeu. In primul tur de scrutin IPS Daniel (56 de ani) a obtinut 80 de voturi, iar IPS Bartolomeu a intrunit 62 de voturi, un vot fiind anulat. Pe locul trei s-a clasat episcopul Covasnei si Harghitei Ioan, care a primit 18 voturi si a fost astfel eliminat din cursa. Mitropolitul Daniel a fost ales in cel de-al doilea tur de scrutin, in care s-a confruntat cu IPS Bartolomeu, care a obtinut 66 de voturi.
Noul patriarh, care va avea titulatura „Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane”, va fi investit in functie peste aproximativ trei saptamani, in perioada de la alegere pana la investire interimatul fiind asigurat tot de el.


Prea Fericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si-a exprimat dorinta de a sluji Biserica si de a cultiva mostenirea lasata de Teoctist.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis felicitari Inalt Prea Sfintiei Sale Daniel pentru alegerea sa in demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, informeaza un comunicat al institutiei prezidentiale.


Presedintele Traian Basescu a urat Prea Fericirii Sale ani indelungati si impliniri ca Intaistatator al crestinilor ortodocsi din Romania, exprimandu-si increderea ca Prea Fericirea Sa Daniel isi va dedica intelepciunea si experienta slujirii valorilor credintei si calauzirii Bisericii Ortodoxe Romane intr-o societate moderna si europeana.


?


Bianca Sorescu


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.