Avem ape, avem munti, avem rauri, avem…ministru

Avem ape, avem munti, avem rauri, avem…ministru

0 78

Dupa ce, cateva zile la rand, obiectivele camerelor de filmat s-au focalizat pe fesele acoperite de fusta ale Elenei Udrea, in lipsa de alte parti mai bine puse in valoare, a venit si momentul in care presa a relatat si despre programul Doamnei Ministru al Turismului. Audiata de comisiile parlamentare de specialitate, Udrea a fost mai putin inspirata decat in ziua in care a pomenit despre biletelul lui Calin Popescu Tariceanu catre Traian Basescu. A vorbit ca la “compunere” despre frumusetile patriei (omitand cu modestie sa se enumere printre ele): “avem litoralul Marii Negre, avem Dunarea, apele, raurile din interior, avem munti. Putem face turism balnear, rural…Putem face turism cultural si religios, pentru ca avem manastirile din Nordul Moldovei, avem manastirile din lemn din Maramures, avem muzee”.
De toate avem, pana si ministru la turism, care crede ca vor da navala turistii ca popoarele migratoare cand vor fi facute nu stiu ce insulite plutitoare pe Marea Neagra. Oh, ce veste minunata, ca tot se apropie Craciunul!
In ciuda draciilor debitate, nu mi-am propus sa fac mare caz de audierea Elenei Udrea. A avut saraca destul de furca cu Varujan Vosganian, cel care si-a uitat cum e sa fii audiat si sa vii cu coada intre picioare de la Bruxelles ca nu corespunzi. Desi a spus o multime de copilarii, care n-au de-a face cu o strategie de promovare a turismului romanesc, vinovata nu e Udrea, ci sistemul de validare in functie a unui ministru. Afli seara ca esti ministru la cutare minister si trebuie sa te scoli a doua zi cu programul intocmit si gata sa fii audiat! Chiar daca se apropie Craciunul, miracolul stelei calauzitoare si al magilor nu sunt suficiente motive sa crezi ca este posibil ca o persoana sa-si fixeze peste noapte obiective pentru patru ani, exceptie facand situatiile in care nominalizarile s-ar face cu mult timp inainte, cam asa cum s-au anuntat candidatii la functia de premier.
Udrea astepta sa fie ministru la IMM, unde a ajuns ministru Nita Constantin, un tip mai aproape de domeniu prin proprietati si un titlu de doctor in turism! S-a vazut sefa peste turism! Ar fi fost mai corect sa spuna ca, impreuna cu specialistii din minister, va pune la punct o strategie de dezvoltare a turismului romanesc, pe care o va prezenta in curand. Dar sistemul nu permite asa ceva. Udrea n-a fost singura care s-a dat in barci, pe langa insulite plutitoare. Si exul de la MIRA, Vasile Blaga, a dat-o pe langa, trebuind sa vorbeasca despre dezvoltarea regionala si mutand centrul de greutate al audierii pe administratie. Dar, repet, problema e ca nominalizarile se fac peste noapte, pe baza de nogocieri politice si adesea nu au de-a face cu experienta si abilitatile persoanelor nominalizate, care au nevoie de ceva timp pentru a-si forma o viziune de ansamblu asupra a ceea ce este de facut. Iar regulamentul cere audieri in care aflam ca avem munti, vai, dealuri si coclauri (ce bine, nu stiam!) si un vot politic in parlament in care ei inghit galusca cu ei (opozitia) si noi votam cu voi si voi votati cu noi!
In final o recomandare pentru premierul Boc: sa ceara aprobarea de la Cotroceni pentru rocada Udrea la IMM-uri cu Nita la Turism. Ar fi toata lumea multumita de sarbatori.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.