Avantajele si dezavantajele becurilor economice

Avantajele si dezavantajele becurilor economice

0 119

A devenit deja o moda printre romanii cu rezerve financiare modice, sa-si achizitioneze acele produse care le mai taie din costurile cosului zilnic.
Unul dintre produsele de acest gen este becul economic.
Iata care ar fi avantajele acestuia, care l-au adus in topul preferintelor cumparatorilor si celor care cauta chilipiruri.
Un bec economic consuma de 5 ori mai putin ca unul incandescent care ofera aceeasi lumina si are durata de viata de 4 ori mai mare. Asa spune teoria.
Pentru 8000 de ore de iluminat cu un bec economic platim astfel:
curentul: 8000h * 20W * 0,3lei/kWh = 160kWh * 0,3 lei/kWh = 48 lei
becul: 15 lei
total: 63 lei
Pentru 8000 de ore de iluminat cu bec incandescent platim astfel:
curentul: 8000h * 100W * 0,3lei/kWh = 800kWh * 0,3 lei/kWh = 240 lei
4 becuri de 2000h: 4 lei
total: 244 lei
Diferenta mare cred ca se vede usor, mai ales ca in timp curentul se va mai scumpi…
Un alt avantaj extrem de important este faptul ca becul economic nu se incalzeste atat de tare ca unul incandescent. Asta inseamna ca nu avem limita de putere din cauza temperaturii in plafoniera sau in veioza, nu avem atat de multe musculite coapte care se aduna acolo, nu explodeaza la contactul cu un strop de apa si nu ne carbonizeaza izolatia firelor electrice din incinta.
Este greu de crezut ca un astfel de produs poate avea si dezavantaje, dar se pare s-au gasit destui care sa-i caute nod in papura.
Prima problema este legata de… dimensiune.
Un bec economic este prea lung! Nu incape de multe ori in corpul nostru de iluminat….
Nu putem conecta becul la un circuit cu potentiometru, cum ar fi acelea de la veioza sau chiar si intrerupatoarele de camera de la care reglam intensitatea luminii. Se ard…
De la o fluctuatie de tensiune sau din senin se pot arde si becurile economice. Si atunci am aruncat 150.000 lei vechi pe geam… in loc sa arunam 10.000.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.