Avansul economiei româneşti în 2018 revizuit de FMI la 4%, Stăm mai...

Avansul economiei româneşti în 2018 revizuit de FMI la 4%, Stăm mai bine decât ar vrea alții!

0 269
​Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit estimările privind evoluţia economiei româneşti, atât în acest an cât şi anul viitor, ca urmare a moderării stimulentelor care au stat la baza creşterii din 2017, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională și citat de Agerpres. Dacă în luna aprilie FMI estima că, în 2018, Malta şi România vor înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa, de 5,7% şi, respectiv, 5,1%, în raportul de marţi, FMI şi-a revizuit în jos prognoza, la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în primăvară.
Pentru 2019, FMI estimează că România va înregistra o creştere economică de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât prognoza din aprilie.
Estimări s-au mai făcut de către FMI și în anii anteriori. Cele din ultimii doi trei ani au dovedit că FMI are specialiști care se mai „înșeală”, și că pot fi presupuse elemente de manipulare in aceste previziuni. Iată cum contrazice Raportul „World Economic Outlook” al FMI pe cei care tot afirmă că evoluția economica a României nu e bună, că e nesusțenabilă, că e bazată pe consum, etc. 

„Economia României a înregistrat o creştere robustă de 6,9% în 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale şi a cererii externe solide. Creşterea ar urma să încetinească până la 4% în 2018 şi să continue să se diminueze până la 3,4% în 2019, pe măsură ce stimulentele se vor modera„, se arată în raportul „World Economic Outlook” publicat marţi.

Alte confirmări a unei direcții corecte economice a guvernanților
În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, estimările instituţiei financiare internaţionale au fost lăsate nemodificate, la o creştere medie anuală de 4,7%, dar au fost revizuite în jos pentru 2019, când ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se atenueze până la 2,7%, faţă de un avans de 3,1% preconizat în primăvară.
Comparativ, în 2017 România a înregistrat o inflaţie medie anuală de 1,3%.
În schimb, FMI a revizuit uşor în jos estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România, la 3,5% din PIB în 2018 (de la 3,7% din PIB cât estima în aprilie). Pentru anul viitor, instituţia internaţională se aşteaptă ca deficitul de cont curent al României să se reducă până la 3,4% din PIB (faţă de 3,7% din PIB cât preconiza anterior).

Instituția specializată, Comisia Naţională de Prognoză, mizează pentru României,  pe o creştere a PIB de 6,1% în 2018, urmată de creşteri de 5,7% în 2019 şi 2020 şi de 5% în 2021.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.