Avalansa pe Postavaru

Avalansa pe Postavaru

0 87


Doi turisti pe schiuri au fost surprinsi, recent, pe muntele Postavaru, in zona Belvedere. Avalansa s-a pornit datorita depunerii de straturi succesive de zapada, formate in urma repetatelor schimbari succesive a temperaturii, si a faptului ca cei doi turisti nu au respectat traseul marcat.


Totul s-a intamplat la o altitudine de circa 1.800 m.


Au fost imediat alertate Jandarmeria Montana si Salvamontul, care, in echipe formate pentru o cautare eficienta si tinand intr-una legatura radio si dotate cu mijloace specifice de cautare in zapada, au reusit sa-i gaseasca pe cei doi.


Acestia au fost transportati la? punctul de prim-ajutor cel mai apropiat, iar de acolo au fost indrumati spre spital, totul terminandu-se cu bine in acest caz.


?


Nu va speriati, stimati cititori, a fost doar scenariul unui exercitiu efectuat de Jandarmeria Montana si Salvamont pe muntele Postavaru intr-o situatie ce poate fi oricand reala .


Capitanul Marius Arsu sfatuieste turistii sa nu se abata de la traseele marcate, iar in caz ca sunt surprinsi totusi de o avalansa, sa nu intre in panica, sa incerce sa “inoate” prin zapada – miscarile specifice inotului in apa – si sa caute sa ia o pozitie care sa-I permita o rezerva de aer cat mai mare


?


Iata un exercitiu pe cat de spectaculos, pe atat de util pentru echipele de salvatori montani.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.