Autostrada Transilvania mulsa de mutinationale, profitori americani, francezi, autohtoni…

Autostrada Transilvania mulsa de mutinationale, profitori americani, francezi, autohtoni…

0 486

Autostrada Transilvania nu a fost profitabilă doar pentru americanii de la Bechtel, care au încasat peste 1,2 miliarde de euro deşi au construit doar 52 de kilometri, iar alţi 64 doar pe jumătate. Şi francezii care au supervizat lucrările au încasat bani frumoşi, peste un sfert de miliard de lei. Culmea este că au fost plătiţi de către statul român chiar şi în anii în care niciun utilaj nu a lucrat la autostradă.
Până la plecarea americanilor de la Bechtel de pe şantierul Autostrăzii Transilvania, francezii de la Egis încasaseră mai bine de 213 milioane de lei. Ei urmăreau dacă lucrările sunt de calitate şi respecta proiectul, cum cere legea în cazul fiecărui şantier.
Supervizorii au continuat să fie plătiţi încă 15 de luni după momentul mai 2013 când şefii de la Drumuri au rupt înţelegerea cu americanii de la Bechtel şi au suspendat şi contractul de supraveghere. În acest timp, Egis a încasat în această perioadă 30% din valoarea lucrărilor estimate, pentru că au menţinut un birou la Bucureşti şi câţiva angajaţi, potrivit Companiei de Autostrăzi. Raportările către Ministerul de Finanţe arată însă că francezii nu au avut în acea perioadă niciun om în România. AUTOSTRADA  RCu toate acestea, au mai obţinut două contracte de supervizare pentru varianta ocolitoare a Aradului şi pe lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda.
Dan Costescu, ministrul Transporturilor: „Probabil de aceste lucruri se vor ocupa alte persoane, alte instituţii care vor evalua lucrurile care s-au întâmplat în trecut. Noi trebuie să ne preocupăm dacă în prezent prestaţia este corespunzătoare cu retribuţia”.
Cei mai mulţi bani i-au primit în perioada 2009-2011, adică în perioada în care constructorul american reuşea să inaugureze 52 de kilometri din şoseaua rapidă între Câmpia Turzii şi Gilău.
Potrivit Ministerului Finanţelor, în acea perioadă, francezii de la Egis aveau în România 2-3 angajaţi şi profituri de milioane de lei.
Contractul cu ei a fost reluat în vara lui 2014, când au început lucrările la tronsonul Gilău-Nădăşelu. Valoarea facturilor decontate între timp de stat a mai crescut cu 39 de milioane de lei, deşi până la începutul acelui an s-a lucrat pe doar 9 kilometri din Autostrada Transilvania. Abia acum şi-ar merita banii…
Dan Costescu, ministrul Transporturilor: „Este unul dintre proiectele pe care ne-am propuns să le deblocăm pe anumite sectoare. Pe această autostradă acum se lucrează”.
Fililalele din România ale Egis Internaţional şi J.V. Egis Route Scetauroute, firmele care sunt parte în contractul de supervizarea a lucrărilor la Autostrada Trabsilvania, au raportat zero angajaţi în România începând cu 2012, însă Egis România a raportat în perioada 2010 şi 2014 între 94 şi 49 de angajaţi.
Directorul Egis România, Clotilde Armand, candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria sectorului 1, nu a dorit să comenteze situaţia. autostrada capat
Firma Egis are 13.000 de angajaţi şi afaceri de un miliard de euro în toată lumea.
În prezent, din Autostrada Transilvania sunt semnate contracte sau se lucrează pe aproape 129 de kilometri, iar 17 sunt în licitaţie.
Banii încasaţi de Egis între 2004 şi 2013
2013 7,66 mil. lei
2012 16,59 mil. lei
2011 49,69 mil. lei
2010 26,04 mil. lei
2009 31,07 mil. lei
2008 21,65 mil. lei
2004 – 2007 60,66 mil. lei

Pana la urma sa dai atatia bani, sa fii atat de darnic fata de americani sau francezi, inseamna ca si tu, ministru sau director(i) ti-ai bagat in buzunare procente substantiale. Unde sunt cei care trebuiau sa ne pazeasca de acesti lupi? Unde sunt serviciile sau DNA-ul care trebuia sa lupte cu aceasta mafie nu sa-i acopere?

sursa: CNADNR

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.