Autostrada Comarnic – Brasov: un contract de miliarde

Autostrada Comarnic – Brasov: un contract de miliarde

0 85

Imbatati de succesul reusitei celor 42 de kilometri de autostrada de la Cluj, guvernatii basescieni lucreaza la un maret proiect de finalizare a inca 55 de kilometri, deja mult discutata Autostrada a Zapezii.
In acest sens, Ministerul Transporturilor si asocierea franco-elena Vinci-Aktor au semnat, alaltaieri, contractul de concesiune a celor 55 de kilometri de autostrada dintre Comarnic si Brasov.
Acum urmeaza nota de plata, una normala in regimul Basescu-PDL: costul tronsonului este de 1,5 miliarde euro, consortiul franco-elen urmand insa sa incaseze timp de 30 de ani, din care patru ani construirea, 4,7 miliarde euro. Cum ar spune maretul nostru presedinte: “Un fleac, ii ciuruim”, adica o medie anuala de 180 milioane euro.
O alta “realizare”, de data aceasta Berceano-pedelista, se refera la faptul ca, potrivit cerintelor initiale formulate de statul roman la licitatie, statul roman va suporta cam tot. Astfel, eu, dumneavostra si restul „ciuruitilor” vom achita valoarea imprumutului luat de Vinci-Aktor pentru construire, dobanzile aferente, dar si impozitul pe profit si o parte din costurile de operare si intretinere. Ei vor colecta taxa, cifrata in primul an la 1,75 euro pe osie si suta de kilometri. Elementele esentiale ale ofertei vor fi cunoscute de contribuabilul roman abia dupa ce contractul va fi semnat, fara a mai putea fi modificat. Ministerul nu a anuntat public riscurile asumate de francezi (spre exemplu, cine isi asuma riscul ca traficul sa fie mai mic decat cel care a stat la baza ofertei Vinci sau pe cel al unor modificari legislative), acestea fiind elemente esentiale in orice concesiune transparenta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.