Autostrada Comarnic-Brașov: Experții calculează o taxă de de acces de 6,3 până...

Autostrada Comarnic-Brașov: Experții calculează o taxă de de acces de 6,3 până la 12,6 euro/100 km

0 104
Foarte mulți români se întreabă dacă Autostrada Comarnic-Brasov este un proiect care bate pasul pe loc. Raspunsul este unul afirmativ. DA acest lucru s-a întâmplat in ultimul deceniu si jumatate. În ultimele luni lucrurile par a fi suferit o schimbare radicală, investiția a intrat intr-o procedură administrativa finală.
Experții care au elaborat studiul preliminar pentru viitoarea autostradă Ploiești-Comarnic-Brașov preconizează o taxă de acces de 6,3 euro/100 km pentru autoturisme, 8,8 euro/100 km pentru vehicule comerciale grele și 12,6 euro/100 km pentru autocare, arată un document publicat în Monitorul Oficial.

Autostrada se va construi în regim de parteneriat public-privat (PPP) și va fi operată până în anul 2043. Studiul citat, care fundamentează viitorul proiect, conține estimări de trafic și de costuri, ajungând la concluzia că va fi necesară aplicarea unei taxe de acces. Această taxă ar putea fi, potrivit calculațiilor menționate, de:
– 6,3 euro/100 km pentru vehicule ușoare (LGV, din care fac parte autoturismele și mașinile până la 3,5 tone), – apoi de 8,8 euro/100 km pentru vehicule grele (camionete, camioane, TIR-uri și alte mașini peste 3,5 tone), 
– de 12,6 euro/100 km pentru vehicule de pasageri (autobuze sau autocare).

Autostrada Comarnic-Brasov, un proiect care bate pasul pe loc

Potrivit experților, acestea sunt „tarife maximale” inițiale care ulterior vor suferi indexări conform contractului.

La capitolul costuri, viitoarea autostradă este calculată la 1,39 miliarde de euro în varianta unei finanțări „clasice” și la 1,21 miliarde de euro în varianta PPP.

Autostrada Ploiești-Brașov a fost împărțită de către inițiatorii studiului în 3 sectoare:
– Sector 1 – Ploiești-Comarnic, km 0+000 – km 48+600;
– Sector 2 – Comarnic-Predeal, km 48+600 – km 84+800;
– Sector 3 – Predeal-Brașov (Cristian), km 84,4 – km 106,2.

Ultimul sector se va termina undeva în DN1, intre Ghimbav si Codlea. Aici este prevazută conectarea în cu Autostrada Transilvania. Așa ararta, cu ceva timp în urmă Planul de urbanism aprobat.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.