Autostrada Campia Turzii – Brasov va fi finalizata in 2012

Autostrada Campia Turzii – Brasov va fi finalizata in 2012

0 141

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a dus pe santierele tarii pentru a vedea cu ochii domniei sale starea de fapt de la fata locului. In consecinta, acesta a ajuns in Transilvania, pentru a vizita vestita autostrada ce este „in curs de procesare” de compania americana Bechtel.
Asa se face, ca dupa mai multe articole de publicitate negativa aparute in presa la adresa vetitei „auto-strazi”, Radu Berceanu a hotarat sa purceada in Transilvania pentru a se convinge de minunatie cu proprii-i ochi. Asadar, ministrul a ajuns marti, 20 ianuarie, la Cluj, unde a declarat ca bugetul statului nu va putea sustine finalizarea in intregime a Autostrazii Transilvania. Drept urmare, Berceanu intentioneaza sa concesioneze tronsonul Campia Turzii – Brasov.
Intre timp se cauta o alta sursa de finantare, pentru ca Autostrada Transilvania sa fie finalizata in intregime in 2013, dar este asteptata si o reactie din partea conducerii din Londra a Bechtel, la intalnirea programata azi la Bucuresti.
Dupa vizita din teren si consultarea rapoartelor privind calitatea lucrarilor, ministrul Berceanu a declarat ca nu sunt probleme majore, cele reclamate fiind normale pentru lucrari de o asemenea amploare. De exemplu, fisurile aparute la structurile din beton, late de circa 0,3 mm, sunt doar aparente si nu de structura, ele fiind deja acoperite de specialistii companiei.
Pentru ca ardelenii sa se bucure de primii kilometri de autostrada, ministrul transporturilor a propus adoptarea unui plan pe termen scurt la urmatoarea intalnire cu conducerea companiei Bechtel, pentru ca la sfarsitul anului acesta sa poata fi utilizata o portiune, nespecificat cat de lunga, din cei 54 de km ai Tronsonului 2B, Campia Turzii – Gilau.
Planul pe termen mediu ar cuprinde celelalte portiuni din judetele Cluj si Bihor, pentru ca la sfarsitul anului 2012, intreaga sectiune C. Turzii – Bors sa fie finalizata. Berceanu nu a putut insa preciza cand se va relua lucrul la autostrada, pana la intalnirea de maine.
Estimarea facuta de ministrul Berceanu referitoare la pretul final pentru cei 218 de km de la Campia Turzii la Bors este de circa 2,4 – 2,5 miliarde de euro, cat se estima initial pentru intreaga autostrada.
Cu toate acestea, lucrurile se misca din ce in ce mai greu, mai ales, pentru ca datoriile de 77 milioane de euro pe care Bechtel trebuie sa le primeasca pentru lucrari realizate si certificate in perioada iulie – decembrie 2008 urmeaza sa fie platite, in cel mai scurt timp, dupa adoptarea bugetului pe acest an, a precizat Berceanu.
Directorul de proiect al Bechtel, Michael Mix, a declarat ca cei peste 2.000 de angajati aflati in somaj tehnic vor primi 75% din salariu, conform legislatiei.
Ministrul Transporturilor a declarat ca acesta este un conflict intre angajat si angajator, dar cel mai probabil este cauzat de datoriile pe care le are de recuperat Bechtel, si lipsa unui buget pe anul 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.