Autostrada București – Ploiești – Brașov, Studiul de fundamentare al Parteneriatului Public...

Autostrada București – Ploiești – Brașov, Studiul de fundamentare al Parteneriatului Public Privat, aprobat de Guvern

0 735
Mult așteptata Autostrada București – Ploiești – Brașov pare să fie scapat de ghinioanele care a însoțit proiectul de aproape două decenii. Miniștrii care au blocat proiectul dupa anul 2004 vor trebui să plateasca, nu doar politic, blocarea investiției, pierderile materiale (turism, transportatori, etc.), timpul imens pierdut de oamenii blocați intr-un trafic infernal și mai ales viețile pierdute pe acest traseu.
Guvernul a adoptat, miercuri, studiul de fundamentare pentru demararea unui Parteneriat Public Privat (PPP) pentru proiectarea, execuția și operarea autostrăzii Ploiești – Brașov și pentru operarea actualei autostrăzi Bucurști – Ploiești.
Valoarea execuției proiectului este de circa 1,4 miliarde de euro, iar studiul de fundamentare detaliază că PPP-ul se va întinde pe o perioadă de 44 de ani, dar în două etape. Prima etapă va fi de 4 ani pentru proiectare și execuție și 20 de ani pentru operare.
Șoferii vor plăti o taxă pentru folosirea autostrăzii , iar pe parcursul PPP-ului statul va plăti partenerului privat o sumă anuală pentru amortizarea investiției, dar și o plată de disponibilitate pentru perioada de operare a autostrăzii. Studiul ia în calcul și taxarea încă din 2019 a actualei autostrăzi dintre București și Ploiești. 
Premierul Viorica Dăncila declara, înaintea ședinței de guvern în care Studiul de fundamentare privind construcția și operarea segmentului de autostradă Ploiești-Comarnic-Brașov, precum și operarea autostrăzii București-Ploiești a fost aprobat că „din luna septembrie vor începe procedurile de atribuire și dialogul competitiv cu investitorii, astfel încât până la sfârșitul acestui an să reușim semnarea acestui contract deosebit de important”.
Dăncilă preciza că  durata de proiectare și execuție este stabilită la maximum patru ani cu începere din anul 2019 și că valoarea estimată pentru proiectare și construcție se ridică la aproximativ 1,36 miliarde euro.
La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a precizat că în studiul de fundamentare sunt prevăzute şi bonificaţii din partea statului dacă lucrările de execuţie se finalizează în avans, dar şi penalităţi pentru întârziere.
„În situaţia devansării lucrărilor perioadei de 48 de luni, aferentă lucrărilor de proiectare şi execuţie, partenerul privat va primi din partea partenerului public o sumă de succes echivalentă cu ponderea într-un an a perioadei de devansare, valoarea totală a primei de succes fiind de 100 de milioane euro pe an.
În situaţia întârzierii finalizării perioadei de proiectare şi execuţie, partenerul privat va plăti partenerului public o amendă corespunzătoare ponderii în an a perioadei de întârziere, amenda anuală fiind şi în acest caz de 100 de milioane de euro”,
a explicat Barbu.
Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.