Autoritatile romane alearga dupa muncitori straini

Autoritatile romane alearga dupa muncitori straini

0 281

Cum forta de munca autohtona se diminueaza serios, iar, in ciuda unor predictii, integrarea Romaniai in UE n-o sa-i aduca la vechile locuri de munca din tara natala pe cele cateva milioane de romani plecati in strainatate, autoritatile romane s-au trezit ca trebuie sa faca fata unei probleme complicate: lipsa fortei de munca. Iar o solutie salvatoare la care s-au gandit autoritatile este atragerea fortei de munca straina.?


Astfel, pentru a reduce deficitul existent deja in unele regiuni pe anumite domenii, este luata in calcul elaborarea unei strategii privind atragerea fortei de munca straina.


?


Potrivit directorului general adjunct de la Autoritatea pentru Straini, Tiberiu Trifan, strategia este la stadiul de intentie, insa APS doreste sa colaboreze cu Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din cadrul Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, care este in masura sa identifice exact nevoia fortei de munca: in ce judete, in ce ramuri si domenii. „Ne gandim la o strategie in ceea ce priveste atragerea fortei de munca straina, dar dorim sa-i atragem in special pe cei care chiar vor sa munceasca si nu sa transformam aceasta nevoie de forta de munca intr-un vector pentru a sprijini migratia ilegala”, a precizat Trifan.


Prioritate vor avea cetatenii de origine romana din tarile invecinate, pentru ca ei cunosc mult mai bine limba si se pot adapta mult mai usor la realitatile social-economice din tara. Daca nu se va reusi atragerea lor, autoritatile sunt deschise, in limita numarului de permise de munca, sa accepte si ceilalti cetateni din statele membre sau din state terte.


Trifan estimeaza ca cetatenii moldoveni vor fi pe primul loc in ceea ce priveste cererea de permise de munca care vor fi eliberate pentru locurile de munca vacante din Romania. „Noi suntem foarte atenti la selectarea lor, procedurile vor fi cu intervievarea lor”, a avertizat Tiberiu Trifan. Problema, spun autoritatile, este insa ca moldovenii de peste Prut isi doresc si ei sa ajunga, cat mai repede, sa munceasca in vestul Europei.


Pe langa cetatenii Republicii Moldova, autoritatile ar dori sa aduca si muncitori din China sau din Turcia, pentru ca sunt mult mai ieftini. Problema este ca toti cetatenii din afara Uniunii Europene au nevoie de viza pentru a intra in Romania. In plus, si taxele pe care le platesc sunt mult mai mari decat cele pe care le va plati un european care doreste drept de rezidenta in tara noastra.


?

Datele transmise de MMSSF arata ca in domenii precum constructiile sau asistenta medicala, angajatorii au deja probleme, intrucat nu mai gasesc lucratori calificati. De asemenea, sudorii, sau inginerii din toate domeniile au preferat locuri de munca din strainatate care sunt mult mai bine platite.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.