Autoritatile pregatesc trecerea la euro pentru 2014

Autoritatile pregatesc trecerea la euro pentru 2014

0 249

Autoritatile romane au propus un plan de convergenta potrivit caruia Romania are nevoie de o perioada de pregatire de sapte ani dupa aderarea la Uniunea Europeana inainte de a adopta moneda euro, obiectiv stabilit pentru anul 2014.


Proiectul planului de convergenta este prezentat pentru dezbatere publica, documantul urmand sa fie transmis Comisiei Europene pana la sfarsitul lunii ianuarie. „Pentru Romania, finalizarea perioadei de sapte ani (2000 – 2006) de pregatire pentru aderarea la UE si inceperea unei alte perioade, avand aproximativ aceeasi durata (2007 – 2013) de pregatire pentru adoptarea monedei euro, constituie o oportunitate deosebita de continuare a reformelor si de eliminare a disparitatilor economice”, se mentioneaza in proiect.


Romania are obligatia sa transmita Comisiei Europene, in luna ianuarie, prima editie a Programului de Convergenta, care cuprinde angajamentul privind adoptarea euro in anul 2014. Pentru a adera la euro, statele trebuie sa participe mai intai la ERM 2 si sa indeplineasca o serie de criterii privind nivelul datoriei publice si al deficitului bugetar, stabilitatea preturilor, a monedei nationale si a dobanzilor pe termen lung. Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din produsul intern brut.


De asemenea, datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM-2, demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale, prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.


?

In acest context, documentul stabileste intr-un mod clar reformele structurale necesare pentru a creste gradul de competitivitate al economiei romanesti si de a pregati adoptarea monedei unice. Aceste reforme vizeaza imbunatatirea mediului de afaceri, prin cresterea flexibilitatii pietei muncii si a mobilitatii fortei de munca, si reforma administratiei publice. In plus, reafirma angajamentul Executivului de a continua reformele structurale in domeniul finantelor publice, inclusiv reforma sistemului de pensii, reforma sistemului de sanatate, descentralizarea, imbunatatirea cadrului institutional si a orientarii pe termen mediu in alocarea resurselor publice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.