Autoritatile iau masuri de prevenire a gripei porcine

Autoritatile iau masuri de prevenire a gripei porcine

0 388

Pasagerii care vor ajunge in Romania pe calea aerului vor completa, la sosire si inainte de parasirea aeroportului, chestionare legate de sanatate, pentru prevenirea gripei porcine
Presedintele Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a declarat, pentru NewsIn, ca Romania nu a primit inca nici o alerta din partea Uniunii Europene cu privire la gripa porcin, manifestata cel mai distrugator in Mexic si in SUA, dar va initia, incepand de luni (ieri, n.a.), o campanie preventiva de informare a populatiei si a crescatorilor de porci.
Potrivit lui Zlotea, Romania nu realizeaza importuri de carne de porc sau de porci vii din zona afectata, adica de peste ocean, insa Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a solicitat oficialilor europeni o situatie a importurilor de porcine, la nivelul UE, pentru a fi sigura ca in tara nu a ajuns indirect carne din acea zona..

„Nu avem inca niciun mesaj oficial de alerta de la Uniunea Europeana privind gripa porcina si nici referitor la vreun caz. Din informatiile detinute pana in prezent, Romania nu importa din zona afectata. Am solicitat, de asemenea, informatii pentru a fi siguri ca nu s-a primit carne din acea zona prin intermediul comertului intracomunitar, iar din informatiile primite de la UE se pare ca nici in spatiul comunitar nu a intrat astfel de carne”, a explicat Zlotea.
Potrivit oficialilor ANSVSA, autoritatea a facut deja o notificare Posturilor de Inspecþie Veterinara din Constanta pentru a fi verificate importurile de orice natura venite din zona Americii. De asemenea, incepand de luni, Autoritatea Veterinarã va initia o campanie de informare a populatiei si, in special, a crescatorilor de animale, care vor trebui sa raporteze cazurile de decese majore inregistrate in ferme.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in Mexic, daca acestea nu sunt necesare, in urma aparitiei cazurilor de imbolnavire cu virusul febrei porcine.
Ca masurile luate sunt bune sau nu, ca vor opri gripa sa dea navala si peste noi, este greu de spus. Cert este faptul ca multi specialisti afirma despre aceasta ca se ia de la om la om si nu mancand carne de porc, carne care este gatita la peste 70 grade Celsius, cand microbul sau virusul sau ce o fi el moare, dupa cum mai afirma ca acesta moare daca este expus la aer mai multe ore. Posibil, ei stiu mai bine.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.