Autoritățile fac apel la brașoveni să își microcipeze câinii pe care îi...

Autoritățile fac apel la brașoveni să își microcipeze câinii pe care îi dețin, iar în cazul metișilor, le reamintesc că au obligația de a îi steriliza

2 216

Deși legislația în vigoare impune proprietarilor de câini identificarea prin microcipare și înregistrare a câinilor cu stăpân în R.E.C.S. (Registrul de evidență al câinilor cu stăpân), sterilizarea tuturor câinilor aparținători rasei comune și a metișilor acestora și vaccinarea anti-rabică, mai bine de jumătate din populație nu deține câini legal. Deținerea de câini neidentificați, neînregistrați și nesterilizați este interzisă. Din cauza acestei situații, în continuare ne confruntăm cu prezența câinilor fără stăpân pe domeniul public.

În 2021, Serviciul pentru Gestionare a Câinilor fără Stăpân (SGCFS) a luat de pe domeniul public 679 de câini, pe care i-a dus la adăpostul de la Stupini. Cauza principală a acestei situații sunt proprietarii de câini, în special metiși, care nu îi supraveghează și îi lasă liberi pe domeniul public, ceea ce duce la înmulțirea lor necontrolată. Pentru a rezolva această problemă, autoritățile locale și Asociația Milioane de prieteni asigură serviciile de sterilizare în mod gratuit.

,,An de an ne confruntăm cu aceeași situație, în care suntem nevoiți să luăm sute de câini fără stăpân de pe domeniul public și să îi ducem în adăpostul de la Stupini. Deși acolo le asigurăm condiții bune de cazare și hrană, iar pe o mare parte, mulțumită implicării partenerilor noștri, Asociația Milioane de Prieteni, reușim să îi dăm spre adopție, ca și proprietar de câini consider că nu este soluția cea mai bună. Orice câine are nevoie de un stăpân care nu doar să îl îngrijească, dar să îi și ofere atenție, iar acești câini de pe domeniul public ajung acolo din cauza unora dintre concetățenii noștri. Împreună cu «Milioane de prieteni» le asigurăm tuturor brașovenilor servicii gratuite de microcipare a câinilor, iar în cazul metișilor, sterilizarea gratuită a acestora. Dincolo de obligația morală pe care o avem față de cel mai bun prieten al omului, există și obligația legală a proprietarilor de a face acest lucru. Dacă aveți un câine nemicrocipat, nesterilizat și nevaccinat anti-rabic, puteți face o programare și noi vă ajutăm cu toate aceste proceduri, în mod gratuit. Programările se fac la numărul de telefon 0268-547815”, a precizat viceprimarul Sebastian Rusu.

De ce trebuie să ne preocupe identificarea prin microcipare și înregistrarea în R.E.C.S a câinilor cu stăpân?

Pentru că în momentul de față, deși este obligatoriu, proprietarii nu au câinii identificați. Asta înseamnă că atunci când, de exemplu, ne fuge câinele din curte și cineva îl găsește, nu ni-l poate returna pentru că neavând microcip și nefiind înregistrat, nu știm cine este proprietarul.

De ce este importantă sterilizarea câinilor?

Pentru că majoritatea populației canine de pe domeniul public vine din curțile oamenilor și ale firmelor și pentru că sterilizarea este o procedură medicală care asigură în primul rând bunăstarea animalului și în al doilea rând stoparea înmulțirii necontrolate a acestora. Proprietarii de câini au obligația să își sterilizeze câinii astfel: femelele începând cu vârsta de 4-6 luni, iar masculii începând cu 6-8 luni. Sterilizarea este un act medical obligatoriu, nu opțional.

Conform normelor în vigoare, orice câine neidentificat și neînregistrat găsit pe domeniul public este considerat câine fără stăpân, iar la intrarea acestuia în adăpost este supus tuturor acestor proceduri medicale.

Primăria Municipiului Brașov, în parteneriat cu Asociația Milioane de Prieteni, vine în sprijinul brașovenilor și organizează o campanie de identificare și sterilizare gratuită a câinilor cu proprietar din orașul Brașov.

Conform precizărilor SGCFS, în acest moment în adăpostul de la Stupini sunt 250 de câini fără stăpân. Anul trecut au fost adoptați 453 de câini fără stăpân din acest adăpost, cea mai mare parte, 358, mulțumită implicării Asociației Milioane de Prieteni.

D.D.

COMENTARII

  1. Brasovenii fac apel la autoritati sa-si mai faca si treaba si sa amendeze jigodiile care isi plimba cainii fara lesa sau nu strang rahatii dupa ei pe domeniul public – bani la buget, plus ceva civilizatie.
    Legile se aplica doar la sesizarea populatiei?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.