Autoritatile din Brasov chemate la discutii pe tema turismului montan

Autoritatile din Brasov chemate la discutii pe tema turismului montan

0 108

In deschiderea lucrarilor Comitetului de Evaluare a Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului, primul ministru Calin Popescu Tariceanu a facut o serie de consideratii pe marginea turismului romanesc.


Premierul si-a inceput discursul cu necesitatea unei noi abordari in sectorul turistic, in sensul unei distinctii intre miturile mostenite din anii `60 privind Romania ca destinatie turistica ieftina (intrucat, spune premierul, veniturile europenilor sunt in crestere si important este aspectul calitativ) ?si realitatea care arata ca punctele forte sunt Delta Dunarii si bisericile din Moldova si Bucovina.


Dealtfel, Calin Popescu Tariceanu a dorit sa sublinieze ca despre Delta si manastiri i-a vorbit insusi imparatul Japoniei, care, acum 30 de ani ne-a vizitat tara.


Premierul a indemnat la realism, in sensul gasirii unui echilibru pret-calitate. Dupa cum se cunoaste, sunt zone cu preturi foarte mari, care le fac prohibite romanilor iar occidentalii prefera, la banii respectivi, alte destinatii.


„Avem muntii foarte frumosi, dar haideti sa fim realisti. Nu putem sa comparam muntii nostri cu domeniile schiabile din Alpi, fie ca este vorba despre Elvetia, Austria, Franta sau Italia”, a spus primul-ministru.
In ce priveste turismul montan, Premierul crede ca este necesar un plan de dezvoltare si ii cheama pe edilii localitatilor din zonele montane la discutii.


„In zilele urmatoare va organiza la Guvern o reuniune cu autoritatile locale din zona montana: Brasov, Busteni, Sinaia, Predeal, Azuga pentru a discuta despre proiectele concrete ce pot fi derulate in aceasta zona.
Nu fac marea adunare nationala. Vreau sa demaram un proiect concret de infrastructura, finantat de stat, pentru ca trebuie fructificat potentialului schiabil si turistic din zona. Si vreau ca impreuna cu primarii din zona sa gasim un numitor comun”, a spus primul-ministru precizand ca doreste ca acest proiect sa se materializeze incepand din acest an. „M-am saturat de strategii, m-am saturat de planuri. Nu-mi place sa lucrez in felul acesta. Vreau un proiect concret, care are data de incepere, data de finalizare, finantare. Asa trebuie sa lucrati”, a spus primul-ministru.
Un alt punct atacat au fost constructiile din zonele turistice, ridicate uneori fara nicio legatura cu traditiile locurilor, cu caracteristicile acestora.


„Am vazut constructii turistice (in Delta Dunarii, n.r.) care sunt acoperite cu tabla cutata. Asta ii duce mintea pe oameni nostri din turism. In loc sa foloseasca materiale locale, piatra, stuf din zona Dobrogei, ei pun pe acoperis tabla cutata. O sa facem niste monstrii si o sa distrugem Delta in felul acesta”, a spus primul-ministru.


Nu in ultimul rand, Tariceanu a facut referire la necesitatea imbunatatirii infrastructurii, care de asemenea este un factor ce-i determina pe straini sa aleaga alte destinatii. In ce ne priveste pe noi, brasovenii, punct lovit, punct ochit. Vrem autostrada, vrem aeroport si poate ne sprijina premierul, tragandu-l putin de urechi pe ministrul transporturilor, destul de ostil in ce ne priveste.


Cat despre?localitatile montane, sper din tot sufletul sa nu se discute doar cu edilii din Municipiul Brasov si Predeal. Exista un potential turistic mare si in alte localitati din judet: Tarlungeni, Vama Buzaului, Moieciu, Rasnov, etc. Toti trebuie chemati la apel! Nu avem voie sa ratam o potentiala sursa de castig pentru judet!Aviz factorilor de decizie judeteni!?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.