Autonomie pentru Tinutului Secuiesc si Zona Partium

Autonomie pentru Tinutului Secuiesc si Zona Partium

0 58

Fostul consilier prezidential Eckstein-Kovacs Peter a declarat vineri, intr-o conferinta de presa la Sfantul Gheorghe, ca, in cazul in care exista un consens intre comunitatile etnice dintr-o zona, respectiv intre romani, maghiari si romi, in privinta autonomiei, inclusiv a celei teritoriale, „Bucurestiul nu ar mai avea ce sa spuna”, informeaza Mediafax. Liderul UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a reamintit vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca UDMR nu va face compromisuri in privinta Tinutului Secuiesc si a regiunii Partium.
„Eu sunt un mare autonomist, am spus-o public si cand am fost consilier prezidential. (…) Deci autonomie «da», autonomie teritoriala «da», dar in baza unui consens intre comunitatile etnice dintr-o regiune, respectiv intre comunitatea romana, maghiara si roma. Daca ele se inteleg, Bucurestiul nu mai are ce sa spuna”, a declarat Eckstein-Kovacs Peter in cadrul dezbaterii „Reorganizarea teritorial-administrativa a Romaniei, intre vointa politica si necesitati socio-economice” organizata de Catedra de Administratie Publica Locala din Sfantu Gheorghe a Universitatii „Babes-Bolyai”, la initiativa PNL Covasna.
Subiectul reorganizarii teritoriale a fost adus in discutie vineri si de liderul UDMR Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, potrivit Mediafax. In cadrul unei conferinte de presa, Antal Arpad s-a declarat convins ca UDMR nu va face compromisuri in privinta reorganizarii administrative a Romaniei si, in acelasi timp, deranjat de „reactia de teama” a unor politicieni fata de eventuala regiune Partium.
„Sunt convins ca UDMR nu va face compromisuri in aceasta privinta. A fost exprimat foarte clar punctul de vedere fata de interesul nostru UDMR si am argumentat inclusiv cu tratate europene, internationale, semnate si ratificate de Romania”, a declarat liderul UDMR Sfantu Gheorghe.
„Este evident ca in propunerea noastra sunt doua regiuni, zona Tinutului Secuiesc si zona Partium, unde nu putem face compromisuri. Pe mine ma deranjeaza reactia de teama a unor politicieni fata de o eventuala regiune Partium. Nu cred ca cineva care se gandeste serios la o anexare a acesteia de Ungaria”, a subliniat Antal Arpad.

NOTA,
Partium este denumirea comună tradițională folosită în Ungaria pentru a desemna o regiune istorică din România formată aproximativ din județele Arad, Bihor, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj. Această regiune istorică nu era considerată ca făcând parte din principatul Transilvania.
Numele provine din latinescul „Partium Regni Hungariæ”, porÈ›iune din regatul Ungariei care a fost transferată Principelui Ioan Sigismund de Transilvania prin Tratatul de la Speyer în 1570.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.