Automobile Dacia – doar 3 zile de productie

Automobile Dacia – doar 3 zile de productie

0 231

Societatea Automobile Dacia a anuntat luni ca va intrerupe din nou productia pentru o luna, intre 11 decembrie 2008 si 11 ianuarie 2009, “ca urmare a scaderii brutale a pietei auto din Romnia si pentru a reduce stocurile”. Reprezentantii patronatului si cei ai sindicatelor de la societatea Automobile Dacia considera ca intreruperea productiei pentru inca o luna reprezinta o solutie de compromis, fiind absolut necesara aplicarea unui plan anticriza.
“S-a luat o decizie grea, dar nu exista o alta varianta. Singura alinare este ca vin sarbatorile si oamenii pot sta sa se odihneasca acasa, alaturi de familie. Dar ce facem dupa 1 ianuarie? Trebuie sa gasim cu totii solutii ca sa nu murim”, a declarat vicepresedintele consiliului de administratie al societatii Automobile Dacia, Constantin Stroe.
El a anuntat ca a pregatit un pachet de masuri anticriza, in 12 puncte, pe care il va inainta presedintelui Traian Basescu si viitorului Guvern.
Printre masurile propuse se numara amanarea platii TVA pentru companiile din industria auto si reducerea dobnzilor la credite, a precizat Stroe.
La randul lor, sindicalistii au fost de acord ca intreruperea productiei reprezinta o solutie de compromis, dar au anuntat ca nu vor mai accepta alte masuri de acest gen.
“Am solicitat in mod oficial un program anticriza. Nu vom fi de acord cu alte masuri dect dupa ce vom avea in ianuarie o adunare generala a sindicatului. Ce s-a intmplat acum este un compromis pentru sarbatorile de iarna, sau mai bine zis un inceput de management neperformant”, a declarat Nicolae Pavelescu, liderul Sindicatului Automobile Dacia.
Uzina de la Mioveni isi va reduce cadenta de productie, de la 1.360 la 1.085 de vehicule pe zi, incepnd cu 12 ianuarie, si isi va reduce bugetul de investitii pentru anul viitor cu 100 de milioane de euro.
“Desi Dacia inregistreaza un succes la export, cresterea cotelor de piata nu compenseaza scaderea generala a pietelor auto din Europa. (…) In Romnia, cererea de vehicule noi a inregistrat o scadere de peste 50% in noiembrie 2008. In aceeasi luna, Dacia a comercializat 4.698 unitati pe piata sa interna, in scadere cu 52% fata de noiembrie 2007. Aceasta scadere brutala este provocata de invazia de vehicule vechi si de limitarea accesului la credite”, se arata intr-un comunicat al societatii Automobile Dacia.
O alta masura de criza o reprezinta revizuirea bugetului de investitii prevazut pentru anul 2009, de la 250 de milioane de euro la 150 de milioane de euro.
“Investitiile care vizeaza ameliorarea conditiilor de munca si imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor nu vor fi afectate. Dacia isi mentine, de asemenea, investitiile in dezvoltarea si diversificarea gamei de modele”, se mai arata in comunicat.
Totodata, cele 620 de contracte pe durata determinata care expira in decembrie 2008 nu vor fi reinnoite, ca urmare a deciziei de a reduce cadenta de productie.
Salariatii care vor ramne in somaj tehnic vor fi remunerati cu 85% din salariul total brut si vor beneficia de tichetele de masa, precum si de prima de Craciun in valoare de 450 de lei.
Societatea Automobile Dacia a reluat luni productia, dupa o intrerupere de aproape trei saptamni, determinata de scaderea vnzarilor.
Societatea a intrerupt productia pentru 18 zile, intre 20 noiembrie si 7 decembrie, din cauza scaderii vnzarilor, dupa alte patru zile de intrerupere, pe 30 si 31 octombrie si 13 si 14 noiembrie.
In perioada de intrerupere a activitatii de productie, in uzina au mai lucrat circa 3.000 din cei peste 14.000 de salariati, in cadrul centrului pentru export CKD si al unor sectoare, precum cele de piese de schimb si desfacere.
Salariatii care au intrat in somaj tehnic, ca urmare a intreruperii activitatii de productie, au primit 85% din salariul total brut, conform prevederilor contractului colectiv de munca, si au beneficiat de bonurile de masa aferente zilelor de intrerupere a activitatii, pe care le-au primit in avans.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.