Automobil Clubul Român aniversează 113 ani de existenţă

Automobil Clubul Român aniversează 113 ani de existenţă

Înfiinţat la începutul secolului XX, de către Prinţul George Valentin Bibescu, în Bucureşti, la Grand Hotel Boulevard, Automobil Clubul Român s-a înscris, în istoria automobilismului mondial, printre primele 10 cluburi auto din Europa şi printre primele 14 din lume.
În ianuarie 1909, Monitorul Oficial publica Legea cu articol unic „Se recunoaşte Societăţii Automobil Club Român din Bucureşti, calitatea de persoană morală”, semnată de Regele Carol I.
În anul 1914, Automobil Clubul Român si-a schimbat statutul în Automobil Club Regal Român (ACRR), noul statut precizând că Regii României deţin funcţia de preşedinţi de onoare ai ACRR. (Și Regele Mihai I, fost preşedinte de onoare al ACR).
De-a lungul anilor, Automobil Clubul Român a primit mai multe denumiri, în funcţie de prevederile constituţionale:   Țn anul 1967, la împlinirea a 63 de ani de existenţă, Asociaţia Automobiliştilor din ţara noastră a revenit la numele ei iniţial – Automobil Clubul Român.  Însă odiseea transformărilor statutare ale Automobil Clubului Român nu s-au oprit, astfel încât ACR a trăit momentul critic, în 1985, când regimul dictatorial existent în România l-a reorganizat sub forma unei federaţii (Federaţia Automobil Clubul Român – FACR).
Dar a redevenit ce a fost inițial după revoluția din 1989 – Automobil Clubul Român.
În existenţa sa de 113 ani, Automobil Clubul Român şi-a păstrat  funcţia de asociaţie a automobiliştilor din România. A fost formatorul de opinie al automobilismului din ţara noastră, al apărării intereselor majore ale automobiliştilor, pe arterele de circulaţie din ţară şi străinătate, al siguranţei şi educaţiei rutiere, în parteneriat cu cele peste 200 de asociaţii titulare ale Federaţiei Internaţionale a Automobilului.  A lansat de-a lungul anilor mai multe campanii, ACR a organizat mii de competiţii automobilistice, iar piloţii automobilişti români au participat cu succes la importante concursuri naționale și internaționale, cu rezultate foarte bune.(d.d.r.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.