Autodafeuri live la Antena 3

Autodafeuri live la Antena 3

0 84

O mai tineti minte pe blonda de la Antena 3? Cea care se ratoia la Ion Hobana cu ocazia micii apocalipse din studio, provocata de cautarile particulei lui Dumnezeu? Duduia balana si tare-n cioc nu e experta doar in isterii exhatologice. Nu s-a multumit doar sa se repeada asupra reputatului scriitor science-fiction si sa-i ceara socoteala pentru sinuciderea unei fatuci din India ca sa n-o prinda sfarsitul lumii. Moderatoarea din solda lui Voiculescu se pricepe si la arta. Contemporana, mai precis. Alt domeniu, aceeasi fixatie, insa, pentru invitarea unor figuri onorabile, mult peste ceea ce poate ea sa sustina conversational. Urmatoarea victima care a luat loc in studio a fost Horia Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Roman. Patapievici este de mai multa vreme tinta unor atacuri disperate din partea Antenelor, declansate cam de pe cand semna adeziuni in favoarea presedintelui Traian Basescu, alaturi de Liiceanu si Plesu.
Noul pretext pentru atacarea troicii intelectuale sunt expozitiile pe care subsidiarele ICR le organizeaza de ceva vreme in mari orase ale lumii. Una din ele a fost gazduita recent de un muzeu din New York, pe simezele caruia au expus artisti romani contemporani considerati reprezentativi de catre ICR-ul newyorkez. Contemporana fiind, arta obisnuieste in genere sa nu se conformeze canoanelor estetice clasice. Unele dintre lucrari pot chiar sa agreseze gusturile consumatorilor conformisti de arta. O versiune porno a Mioritei, o harta a Romaniei umpluta de imaginea unui vagin, o zvastica stampilata pe crupa unui calut de plus roz sunt cateva dintre indraznelile transgresive girate de ICR. Ceea ce conteaza este calitatea celor care se ofuscheaza de diversele abateri de la o linie artistica deja consacrata. Te pricepi la arta, ai sanse ca parerea ta sa conteze in urechile unui anumit auditoriu. Nu te pricepi, nimeni nu e obligat sa te ia in seama. In ambele cazuri, artistul in cauza este liber sa nu se sinchiseasca de critici.
Blonda de la Antena 3 nu este, cu siguranta, o experta in arta. Moderatoarea suplineste, insa, lipsa prin puseuri de cenzor. O Torquemada de televiziune, bantuita de accese inchizitoriale. In timp ce-i aprindea lui Patapievici rugul, blonda manuia foarefecele unor intrebari foarte taioase. Argumentul suprem: nu-i placeau lucrarile. Degeaba facea uz Patapievici de elocinta pe care i-o stim ca s-o convinga de futilitatea parerilor inexperte, cand nici gusturile expertilor nu conteaza in selectarea lucrarilor. Inchizitoarea, nu si nu. Nu-i placeau si pace. Sa le ia Patapievici si sa le atarne la el in sediu, daca-i plac
E clar ca urmatorul invitat sa dea socoteala in studiourile Antenelor va fi incinerat in direct.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.