Austria a intrat în colimatorul olandezilor și englezilor!

Austria a intrat în colimatorul olandezilor și englezilor!

0 317

Serviciile de informații britanice și olandeze au limitat semnificativ cantitatea de informații pe care o împărtășesc cu Austria, în primul rând din cauza legăturilor dintre partidul de guvernământ FPÖ din Austria cu Rusia, a declarat deputatul în Parlamentul Austriei, Peter Pilz, citat de Reuters.
Partidul Libertății (FPÖ) este partenerul de coaliție al conservatorilor conduși de cancelarul Sebastian Kurtz. FPÖ controlează majoritatea agențiilor de forță din țară. Membrii săi sunt conduc Ministerului Apărării și Ministerul de Interne, care, la rândul sau, controlează serviciul principal de informații al Austriei – BVT.
Legăturile dintre FPÖ și partidul ”Rusia Unită” al președintelui rus Vladimir Putin, în special acordul formal de cooperare, reprezinta de mult timp un motiv de îngrijorare pentru serviciile de informații occidentale, multe dintre ele considerând Rusia un adversar periculos.
„Unele agenții de informații occidentale refuză să coopereze cu BVT”, a declarat Pilz, care l-a criticat pe Herbert Kickl, ministrul de interne din partea FPÖ.
„Este vorba, din câte știu, despre serviciile britanice, în special MI5, și serviciul de informații al Olandei”, a spus Pilz.
El a adăugat că principalul motiv este apropierea Partidului Libertatii din Austria de Moscova și Putin.

Anul trecut, motivand tradiția neutralitatii,  Austria a refuzat să adere la decizia majoritatii țărilor din Uniunea Europeană care au expulzat diplomați ruși din cauza otrăvirii fostului spion Serghei Skripal și a fiicei sale in Marea Britanie.
Mai târziu, în Austria a fost arestat un colonel al armatei suspectat ca a spionat pentru Moscova zeci de ani. Nici dupa acest incident  Austria nu a expulzat niciunul dintre cei peste 100 de diplomati rusi aflati la Viena.
Raidurile poliție de anul trecut, efectuate în birourile BVT și la domiciliul șefului departamentului de lupta impotriva extremismului al BVT, au determinat partenerii occidentali să se întrebe dacă este sigur transferul de informații secrete către Austria.

Peter Gridling, președintele BVT, a declarat că Viena este într-o oarecare măsură izolată în Clubul de la Berna, un forum în care liderii de informații europeni împărtășesc informații.
De asemenea, SUA au limitat schimbul de date cu Austria din cauza poziției pro-ruse a partidului de guvernământ.

de Oleg Cojocaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.