Audierile Ucrainei la CIJ s-au incheiat

Audierile Ucrainei la CIJ s-au incheiat

0 84

Judecatorii CIJ incepusera audierile celor doua parti la 2 septembrie si le-au incheiat odata cu interventia Ucrainei.
Audierile consacrate diferendului teritorial intre Romania si Ucraina, privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, s-au incheiat vineri la Curtea Internationala de Justitie (CIJ).
„Audierile publice in chestiunea referitoare la delimitarea platoului Marii Negre s-au incheiat. Curtea a inceput sa delibereze”, se arata intr-un comunicat al CIJ.
CIJ, principalul organism judiciar al Natiunilor Unite, se va pronunta abia peste cateva luni.
Romania a sesizat CIJ dupa esecul celor 24 de runde de negocieri privind delimitarea platoului Marii Negre.
Disputa, veche de 40 de ani, se concentreaza asupra statutului Insulei Serpilor, un teritoriu nepopulat de 17 hectare.
Fara a contesta apartenenta teritoriului la Ucraina, Bucurestiul le reproseaza autoritatilor ucrainene ca incearca sa ii schimbe statutul juridic, prezentand-o drept o „insula cu propria activitate economica” pentru a avea dreptul la o zona exclusiva economica.
O asemenea zona ar oferi Ucrainei acces exclusiv la rezervele de hidrocarburi care se afla pe o raza de cativa kilometri in jurul insulei.
Potrivit expertilor romani, partea disputata a platoului continental, care se intinde pe 12.400 kilometri patrati, ar avea zacaminte de 100 de miliarde de metri cubi de gaz, o cantitate care poate asigura independenta energetica a Romaniei fata de gazul rusesc timp de 20 de ani.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.