Au inceput inscrierile la liceu

Au inceput inscrierile la liceu

0 77

In perioada 30 iunie – 6 iulie 2007, elevii care au promovat testele nationale trebuie sa completeze fisele de inscriere cu optiunile personale in vederea repartizarii computerizate la licee si scoli de arte si meserii.


?


Completarea fiselor


Potrivit calendarului admiterii in licee si in invatamantul profesional, prin scoala de arte si meserii, incepand cu data de 30 iunie si pana vineri, 6 iulie 2007, elevii care au promovat Testele Nationale si parintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a, pot completa fisele de inscriere cu optiunile personale, in vederea repartizarii computerizate. De asemenea, absolventii clasei a VIII-a proveniti din alte judete, care au promovat Testele Nationale, vor completa fisele de inscriere la centrul special desemnat din judetul pentru care solicita inscrierea.


Consilierea dirigintilor


Practic, cel mai important pas este completarea optiunilor din fisa de inscriere primita de la scoala. In acest sens, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului atentioneaza parintii asupra faptului ca trebuie sa faca optiuni realiste, alegand licee sau scoli de arte si meserii la care media de admitere din anul precedent a fost cu cel mult un punct mai mare decat media de admitere a candidatului.
Personalul scolii nu trebuie sa influenteze in nici un fel parintii si elevii in completarea optiunilor, dar ii consiliaza, prezentandu-le toate informatiile necesare, inclusiv riscurile completarii unui numar insuficient de optiuni sau ale completarii unor optiuni nerealiste, pentru a permite candidatilor o alegere in cunostinta de cauza.


De ce trebuie sa tineti cont cand completati fisa
De asemenea, elevii care au promovat Testele Nationale si parintii acestora trebuie sa tina cont de urmatoarele lucruri. In primul rand elevul, impreuna cu dirigintele si parintii, trebuie sa verifice corectitudinea datelor personale inscrise pe fisa: numele, media claselor V-VIII si notele la Testele Nationale. Eventualele erori trebuie semnalate imediat conducerii scolii si remediate. Pe fisa care trebuie depusa, pana cel tarziu in data de 6 iulie, se completeaza apoi optiunile, in ordinea intereselor, preferintelor si aptitudinilor elevilor. Algoritmul de repartizare ordoneaza elevii dupa medii si ii repartizeaza in aceasta ordine pe baza optiunilor exprimate. Fiind o admitere computerizata, media este cea care primeaza. Pentru a spori sansele de reusita, se recomanda completarea unui numar cat mai mare de optiuni. Completarea si stabilirea ordinii optiunilor se fac prin consultarea prioritara a informatiilor privind numarul de locuri disponibile si ultima medie de admitere din anii precedenti. In acest sens, poate fi utilizata aplicatia de orientare ADLIC 2007, disponibila pe http://admitere.edu.ro/, alaturi de rezultatele la Testele Nationale din toate judetele.
Prima repartizare computerizata in invatamantul liceal si profesional de stat a absolventilor clasei a VIII-a care au promovat Testele Nationale si nu au implinit 18 ani pana la data de 31 decembrie 2006 este prevazuta pentru vineri, 13 iulie 2007. In aceasta etapa sunt repartizati doar candidatii care au promovat Testele Nationale sau care, in anii anteriori, au promovat examenul de capacitate ori au obtinut certificatul de echivalare a examenului de capacitate.


A doua etapa a admiterii


Absolventii care nu au promovat Testele Nationale completeaza optiuni doar pentru scoli de arte si meserii si sunt repartizati in cea de-a doua etapa de admitere. Atat acesti absolventi, cat si candidatii ramasi nerepartizati dupa prima etapa a admiterii, completeaza optiunile in perioada 16 – 20 iulie 2007.
Reamintim faptul ca dupa solutionarea contestatiilor, Testele Nationale 2007 au fost promovate de 154.214 candidati, rata de promovabilitate inregistrata fiind de 80,86% (superioara cu aproximativ patru puncte procentuale celei de anul trecut – 76,89%).


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.