Au început eforturile pentru reorganizarea filialei Brașov a Asociației Transilvane pentru Literatura...

Au început eforturile pentru reorganizarea filialei Brașov a Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA)

0 299

Un grup de inimoși susținători ai culturii românești și brașovene au luat inițiativa de a reorganiza despărțământul Brașov al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), după decesul regretatului om de cultură, academician Alexandru Surdu, cel care a condus anii trecuți despărțământul Brașov.

Astfel, se dorește ca, prin întâlnirile membrilor ASTREI Brașov, să fie promovată cultura, să fie declanșată o acțiune de conștientizare a tinerilor în special, cu părivire la cultura Brașovului, în contextual celei naționale. Cu acest imbold de suflet, membrii vechi ai despărțământului ASTRA Brașov, oameni de litere și cultură, s-au întâlnit și au stabilit direcțiile de acțiune. În primul rând a fost ales noul președinte al Astrei Brașov, în persoana Pr.Prof. Vasile Oltean. Într-un cadru natural, potrivit pentru exprimarea unor sentimente legate de frumos, cultură și civilizație, cei peste 20 de membri ai Astrei, care au participat la întâlnire, și-au exprimat adeziunea față de această propunere, iar noul președinte a ținut să sublinieze : ,,Este o funcție care mă onorează dar trebuie să spun cu tărie că singur nu voi putea rezolva problemele care ne așteaptă. De aceea, am nevoie de ajutorul fiecărui membru al Despărțământului nostru și cred că vom avea un sprijin reciproc. Trebuie să continuăm munca depusă de regretatul academician Alexandru Surdu, cel care a condus destinele Astrei Brașov”. Celelalte funcții în despărțământul Brașov al Astrei vor fi completate după consultarea atentă a statutului Asociațiunii. Se pare că principal problemă a organizațiilor locale ale ASTREI rămâne cea legată de patrimoniu, pentru că justiția nu acordă continuitate noilor structuri ale Astrei, din punct de vedere patrimonial, în raport cu cele vechi, care s-au desființat.

De remarcat că Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) este una dintre cele mai vechi asociații culturale românești. A fost înființată la Sibiu, între 23 octombrie – 4 noiembrie 1861, având un rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania. Prima conducere a organizației a fost girată de președintele Andrei Șaguna, vicepreședintele Timotei Cipariu și secretarul George Bariț. În cadrul ASTREI s-a concentrat, la sfârșitul secolului al XIX-lea, elita intelectuală a românilor transilvăneni: George Bariț, Timotei Cipariu, Andrei Șaguna, Ion Pop – Reteganul, Ioan Pușcariu, Miron Cristea, Vasile Goldiș, Onisifor Ghibu, Octavian Goga. Secretarii Asociațiunii, care și-au desfășurat activitatea la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea au fost Corneliu Diaconovici, Octavian Tăslăuanu și Andrei Bârseanu, alte nume de rezonanță în cultura românească.

,,Este de datoria noastră să onorăm eforturile acestor înaintași, care și-au găsit un loc însemnat în cultura, literatura și civilizația românească, fiind, de-a lungul anilor, promotori ai valorilor românismului”, a subliniat noul președinte al despărțământului Brașov, Pr. Prof Vasile Oltean.

După acest prim pas de reorganizare al Asociației ASTRA Brașov, va urma și prima acțiune, respectiv, în 26 septembrie 2021, marcarea a 500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab, domnul Țării Românești între 1512 și 1521.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.