Au dorit Veștea și Văsîi să ,,exporte” coronavirusul și la Făgăraș!?

Au dorit Veștea și Văsîi să ,,exporte” coronavirusul și la Făgăraș!?

0 95

În mod aproape firesc, Spitalul Municipal Făgăraş refuză preluarea pacienţilor cu COVID-19,ce ar trebui transferaţi de alte spitale din judeţul Braşov. Motivaţia logică este aceea că astfel există ricul real că virusul să fie introdus într-o comunitate în care acesta nu există, arată reprezentanţii Primăriei Făgăraş.
Asta după ce Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin care spitalul din Făgăraş, precum şi alte centre de dializă din Braşov devin spitale suport. Conducerea unităţii spitaliceşti solicită medicilor să rămână la locul de muncă şi cere ministrului Sănătăţii să revină asupra deciziei.
De asemenea, directorul spitalului Mariana Câju îi cere prim-ministrului Ludovic Orban să oprească incompetenţa conducerii judeţene, care „se face responsabilă de acte cu caracter criminogen”. Până atunci, Spitalul „Dr. Aurel Tulbure” nu va accepta niciun pacient infectat cu acest virus, de la niciun spital din Braşov, au mai spus autorităţile din Făgăraş.
„Această decizie contravine spiritului Ordonanţei Militare nr. 6, care izolează municipiul Suceava şi localităţile limitrofe. Virusul trebuie izolat, nu diseminat! Nu înţelegem de ce acest virus trebuie «importat» de la Braşov la Făgăraş, unde nu există pacienţi confirmaţi cu acest virus. Cerem ministrului Sănătăţii să revină asupra deciziei. Acest mesaj este adresat prim-ministrului României, pentru a opri acele persoane din conducerea judeţeană care au luat această decizie şi l-au indus în eroare pe ministrul Sănătăţii. Cer să oprească această incompetenţă (…).
Până atunci, noi nu vom primi nici un pacient infectat cu acest virus transferat de la niciun spital din Braşov.
Vom trata în continuare toţi pacienţii care se vor prezenta la Unitatea de Primiri Urgenţe. De asemenea, vom putea trata pacienţi care vin din Braşov, dar nu au virusul. De asemenea, le solicit angajaţilor Spitalului Făgăraş să rămână la locul de muncă”, a declarat Mariana Câju preşedintele Consiliului de Administraţie al unităţii spitaliceşti, într-o videoconferinţă.

Așa cum spuneam Câju i-a definit pe supremii de la CJ și Prefectură ( Veștea respectiv Văsîi) „responsabili de acte cu caracter criminogen” . Mai mult, Mariana Câju a i-a indicat pe cei doi drept persoanele care au cerut ca Făgăraşul să fie desemnat centru de suport pentru pacienţi Covid. Fără dovezi.

Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, dă înapoi
Măsura care a stârnit nemulţumirea la Făgăraş este considerată eronată şi de către preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. Ba mai mult, Prefectura Braşov arată că a propus Ministerului Sănătăţii ca pacienţii cu noul coronavirus să fie trataţi în unităţile sanitare din municipiul Braşov.
Faţă de informaţiile apărute în spaţiul public privitoare la OMS nr. 533 din 29 martie şi aşa-zisa implicare a mea în luarea deciziei prin care Spitalul Municipal «Dr. Aurel Tulbure» Făgăraş a fost desemnat ca spital suport pentru pacienţii din judeţul Braşov testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, în calitatea mea de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov ţin să precizez că dezaprob vehement această decizie! Eu nu am fost consultat şi nu am avut nici o implicare şi competenţă în luarea acestei decizii a Ministerului Sănătăţii, decizie care a aparţinut altor instituţii care au competenţe în domeniul medical. Am discutat şi cu reprezentanţi ai unităţilor spitaliceşti din municipiul Braşov, care consideră că această situaţie este de natură să afecteze desfăşurarea actului medical în condiţii de securitate şi siguranţă pentru pacienţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Pacienţii Covid din Făgăraş, Rupea şi întreg judeţul vor fi aduşi în municipiul Braşov
Totodată, reprezentantul administraţiei judeţene a anunţat că toţi pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, atât din zona Făgăraş, Rupea, cât şi din întreg judeţul, sunt aduşi la unităţile medicale din municipiul Braşov destinate exclusiv tratării acestor cazuri, respectiv la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, și mai nou la Tractorul, conform Planului Alb nr. 3840/20 martie 2020, elaborat şi aprobat de Ministerul Sănătăţii.

Prefectura Braşov: „Acuze proferate în mod iresponsabil”
O reacţie mai dură a avut Prefectura Braşov. Mai exact, Cancelaria Prefectului – judeţ Braşov a catalogat afirmaţiile Marianei Câju ca fiind „acuze proferate în mod iresponsabil”. Totodată, instituţia a comunicat faptul că prefectul judeţului Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, nu a propus niciodată ca Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş să fie desemnat drept spital suport COVID. De altfel, o asemenea propunere de ordin medical nu intră în atribuţiile Instituţiei Prefectului.
În data de 24 martie, ministrul Sănătăţii de la acea vreme (Victor Costache – n.r.) a organizat o videoconferinţă cu conducerile direcţiilor de sănătate publică din ţară, în care a transmis că trebuie identificate şi propuse ministerului unităţi, în fiecare judeţ, care să devină spitale suport COVID-19. În aceeaşi zi, la propunerea prefectului Cătălin Văsii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a adoptat Hotărârea nr. 8/24.03.2020, privind constituirea Comisiei de Coordonare Medicală pentru Situaţii de Urgenţă COVID-19 a judeţului Braşov, formată din experţi în gestionarea medicală a situaţiilor de urgenţă”, se arată în comunicatul transmis de Prefectură.

Conform aceleiaşi surse, în seara de 24 martie, împreună cu membrii comisiei amintite, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Braşov a făcut o analiză şi a înaintat Ministerului Sănătăţii propunerile pentru spitalul suport COVID-19 din judeţul Braşov, pe listă fiind Spitalul CF Braşov (specialităţi medicale), Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov (specialităţi chirurgicale şi ATI), Pavilionul Central al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, spaţiu complet separat de restul circuitelor unităţii sanitare – pentru pacienţii COVID-19 cu infarct miocardic.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.