„Ati scris istorie!” Pentru prima dată, online-ul din România a făcut diferența...

„Ati scris istorie!” Pentru prima dată, online-ul din România a făcut diferența !!

0 417

Acesta a a fost mesajul lui Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook, in noaptea alegerilor din 2014 in care a aflat ca a fost ales presedintele tarii.
Pe de alta parte, deputatul PSD Sebastian Ghita, patronul Romania TV, a spus ironic ca nu a crezut ca „Partidul Facebook” si „Partidul Diaspora” vor putea sa intoarca rezultatul votului la alegerile prezidentiale.
Sebastian Ghita, specialist redutabil in lumea manipularii prin I.T.: Nu am crezut ca Partidul Facebook si Partidul Diaspora vor intoarce rezultatul !
Candidatul social-democratilor, premierul Victor Ponta, a pierdut in turul al doilea (deși a luat mai multe voturi ca în primul tur), obtinând 45% din sufragii, potrivit datelor date publicitatii dupa numararea a 99,07% din voturi.
In primul tur, el a primit 40,44% din voturi, in timp ce Iohannis a fost ales atunci de 30,37% dintre votanți.

Ce rol a avut mediul online in campanie? Decisiv!
Mediul online ,cel agresiv,al strazii, a jucat un rol foarte interesant. In prima instanta, inainte de turul intai, el a fost practic acaparat de sustinatorii platiti stimulati si dirijati de Monicai Macovei, iar acolo a fost o mica gherila urbana informationala si o forma de segregationism puternic.
Insa in cazul celui de-al doilea tur, mediul online a devenit  mult mai interesat de a oferi stiri Fak si manipulatorii ,,in special legate de ce se intampla in diaspora, decat sa ceara cu vehementa capete, catuse s.a.m.d.”, a explicat politologul Andrei Taranu, pentru Ziare.com.
Mai mult, el a adaugat ca mediul online a fost punctul de organizare pentru o multitudine de mitinguri.: „In felul asta, postarile care erau mai mult sau mai putin anonime au inceput sa se materializeze prin manifestari cu oameni reali”, a punctat Andrei Taranu.
Politologul a amintit ca „acest proces prin care retelele sociale si telefonia mobila au fost un punct de modificare a perceptiei politice” a inceput de la asa-numita „Primavara araba”.
O alta situatie similara a mai avut loc si in 2009, in R.Moldova, cand a izbucnit „revolutia Twitter pentru a mobiliza lumea sa il inlature pe Vladimir Voronin de la putere.
Simtind pericolul,Iranul intensifica persecutarea activistilor online:”Toate astea ne demonstreaza ca exista o apetenta tot mai mare pentru informatia care exista pe retelele sociale”, a subliniat politologul.
Bloggerul rus Baghirnov dezvaluie cum a fost platit sa planifice „revolutia Twitter”Insa oamenii care isi petrec timpul pe retele sociale, site-uri de stiri sau bloguri pot cadea intr-o capcana: manipularea se poate face mai usor in mediul online.
„E foarte greu sa iti dai seama la un moment dat cine e autorul initial al unei informatii si cum poti sa o controlezi, pentru ca sunt altii care acapareaza si rostogolesc informatia si nu iti mai dai seama de unde a pornit. Mai mult, nu intotdeauna informatia respectiva este veridica”, a avertizat Andrei Taranu.

De ce a castigat Iohannis alegerile
Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale deoarece strategii de campanie au inteles ca, in social media, nu partidele politice detin controlul mediatic, ci cetatenii politici online, sustine Tasente Tanase, doctor in Stiintele Comunicarii si autorul cartii „Comunicarea politica prin Social Media si reactiile publicului online„, in care este analizat efectul mediului asupra campaniei prezidentiale.
Alegeri prezidentiale 2014: Proteste, cozi kilometrice in diaspora, mii de oameni nu au votat
„Spre deosebire de comunicarea mediatizata clasica, in care actantii principali ai comunicarii – politicienii si jurnalistii – controlau mesajul si il descentralizau catre public, iar acesta din urma avea mijloace limitate de transmitere a feedback-ului, comunicarea prin social media este dirijata de catre publicul online, prin acei cetateni politici online, iar politicienii si jurnalistii au o din ce in ce mai mica influenta in acest mediu„, explica dr. Tanase Tasente, care este si directorul general al Plus Communication, intr-un comunicat remis Ziare.com. In opinia specialistului in comunicare, Klaus Iohannis a fost singurul candidat care a înteles cum poate fi mobilizat mediul online si cat de important este să-i lași pe fani sa devina vectorii tai de imagine.
„Numarul de fani ai noului presedinte a depasit 1 milion in campania electorala. De cealalta parte, Victor Ponta nu a reusit sa-i mobilizeze pe fanii paginii sale de Facebook ( 700.000) sa descentralizeze mesajul politic, astfel incat acesta sa ajunga in toate nodurile retelei, rata de angajament fiind una destul de mica, asa cum s-a intamplat si in 2012″, a conchis acesta, care arata faptul ca oamenii sunt din ce in ce mai interesati de informatiile venite din partea cunostintelor si prietenilor, considerate surse credibile.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.