Atentionari de la MAE pentru romanii plecati de sarbatori

Atentionari de la MAE pentru romanii plecati de sarbatori

0 251

Ministerul de Externe a pregatit anul acesta o lista consistenta de sfaturi, recomandari si avertismente pe care romanii care intentioneaza sa calatoreasca si pe care este bine ca acestia sa o citeasca, pentru a evita orice situatie neplacuta.
Recomandarile sunt necesare mai ales in contextul in care, in ultimii ani, vacantele romanilor in strainatate au fost marcate, in multe cazuri, de incidente si evenimente neplacute.
„Ghidul” MAEpoate fi consultat pe site-ul institutiei, impreuna cu mai multe avertismente de calatorie si cu date despre fiecare tara in parte. Acesta contine, pentru fiecare zona, de la sfaturi generale – verificarea valabilitatii actelor, incheierea unei asigurari inainte de plecare si cunoasterea numarului de telefon al misiunii diplomatice a Romaniei din tara de destinatie – pana la elemente de detaliu legate de comportamentul taximetristilor, rata infractionalitatii sau regimul jocurilor de noroc.
Astfel, romanii care vor sa calatoreasca in landurile austriece Tirol si Kaerntner sunt sfatuiti sa se informeze din timp referitor la starea vremii si a drumurilor, deoarece caderile masive de zapada conduc la impunerea unor restrictii de circulatie care merg pana la inchiderea drumurilor pentru circulatia publica.
Potrivit MAE, in statiunile din Austria, de plasate granita cu Elvetia sau Italia, romanii trebuie sa se informeze despre reglementarile privind achizitionarea si introducerea marfurilor dintr-o tara in alta, deoarece „un pret avantajos in Elvetia nu inseamna si scutirea de taxe vamale la intrarea pe teritoriul austriac”.
MAE le atrage atentia romanilor care calatoresc in Bulgaria ca politia locala suspenda cu mare usurinta permisele de conducere.
De asemenea, MAE are un mesaj si pentru romanii care vor pleca de sarbatori in Cipru: nu exista trafic feroviar si exista transport rutier interurban numai intre principalele orase (Nicosia, Paralimni, Larnaca, Limassol, Pafos). In rest, singura varianta sunt calatoriile cu taxiul si masina personala sau inchiriata.
Pentru cei care se deplaseaza in Croatia, recomandarea MAE este succinta „Evitati sa va referiti la asemanarile cu limba si poporul sarb”.
In ceea ce priveste romanii care se deplaseaza in Elvetia, MAE le atrage acestora atentia ca au in continuare nevoie de pasaport, iar autoritatile elvetiene le pot solicita sa prezinte biletul de intoarcere si dovada rezervarii la hotel.
In ce priveste Grecia, in cazul parcarilor in locuri interzise, soferii risca, pe langa amenda (pana la 150 euro), confiscarea placutelor de inmatriculare pana la 20 de zile. „Daca vizitati Atena, Salonic sau alte orase din Republica Elena, evitati zonele unde au loc manifestatii publice de protest. In cazul in care, in zona hotelurilor unde sunteti cazati sau a obiectivelor turistice pe care le vizitati au loc manifestatii publice de protest, va recomandam sa parasiti imediat zona”, precizeaza MAE.
Pentru romanii care pleaca in Rusia, MAE anunta ca in vederea obtinerii vizei de intrare este nevoie de invitatie. Mai mult, „este obligatoriu ca viza sa fie inregistrata la autoritatile locale de ordine publica de catre persoana care a facut invitatia”.In Rusia, se poate folosi permisul de conducere romanesc doar insotit de o traducere in limba rusa.
Romanii care calatoresc in Slovenia trebuie sa stie ca exista posibilitatea ca politia locala sa verifice autoturismele care se deplaseaza pe teritoriul national, inclusiv introducand datele acestora in Sistemul Integrat Schengen. De asemenea, riscul avalanselor in zona muntoasa este ridicat asa incat romanii care doresc sa parcurga trasee montane sunt invitati sa consulte echipele de salvamontisti din statiunea in care se afla si sa anunte traseul pe care il vor urma.
MAE are un avertisment si pentru romanii care calatoresc in America Latina si Caraibe. „Atragem atentia asupra faptului ca turistii pentru aceste destinatii sunt deseori atrasi in traficul ilicit de droguri. Concret, vi se poate cere sa transportati diferite bagaje in aceste tari, bagaje care in majoritatea cazurilor contin droguri. Oricat de simpla si fara riscuri poate parea onorarea acestor propuneri, refuzati-le ferm!”, precizeaza MAE, potrivit caruia autoritatile locale fac eforturi deosebite pentru combaterea acestui fenomen, iar traficul de droguri (chiar involuntar) se pedepseste cu inchisoarea.
Romanii care vor alege aceasta destinatie sunt de asemenea indemnati sa incheie o asigurare de calatorie, inclusiv medicala. „In anumite tari din regiune serviciile medicale publice sunt precare, singura varianta reprezentand-o clinicile private. Solicitati asiguratorului lista unitatilor medicale recunoscute de asiguratorul local – altfel riscati ca, la nevoie, sa primiti ingrijiri medicale numai dupa ce le achitati”, avertizeaza MAE.
De asemenea, romanii trebuie sa stie ca sunt de evitat ofertele turistice neorganizate (ghizi, insotitori etc.) si trebuie sa evite de asemenea consumul de alimente sau bauturi oferite de vanzatorii ambulanti. „Cautati sa consumati numai apa imbuteliata!”, atrage atentia Ministerul de Externe.
„Evitati plimbarile dupa caderea serii in zone departate de hotelul dvs. Pentru deplasarile efectuate seara folositi taxiurile – alegeti, in masura posibilului, firmele inregistrate. Informati-va asupra numarului de urgenta apelabil in fiecare tara in cazul unor incidente grave (accidente, talharii) care necesita interventia imediata a autoritatilor locale”, indeamna MAE.
Exista de asemenea avertismente in cazul fiecarei tara. Astfel, romanii care isi vor petrece concediul in Brazilia sunt atentionati ca in aceasta tara „sunt frecvente furturile, inselaciunile, talhariile”.
„In dese cazuri, agresorii au asupra lor arme. Daca sunteti victima unei agresiuni, poate fi periculos sa ripostati”, le transmite MAE cetatenilor romani.
In Cuba, potrivit MAE, sunt frecvente inselaciunile, furturile (uneori cu violenta), consumul si traficul de droguri.”Va recomandam sa schimbati valuta in moneda locala doar la casele de schimb. Utilizarea cardurilor de credit este relativ redusa. Puteti intampina rezerve la plata prin carduri emise de banca sau filiale ale bancilor americane. In unele cazuri, la plata prin card se poate percepe un comision de 10% din valoarea sumei cheltuite”, atentioneaza MAE.
De asemenea, romanii care pleaca in Cuba de sarbatori trebuie sa stie ca, pentru introducerea unui telefon GPS, au nevoie de o aprobare speciala a Ministerului Comunicatiilor.
In ceea ce priveste Republica Dominicana, MAE avertizeaza ca in regiunile cu paduri umede exista pericolul contaminarii cu malarie sau febra dengue. Pe de alta parte, schimbul valutar in moneda locala se poate face pe aeroporturi sau banci, nefiind insa posibil schimbul din moneda nationala in valuta forte.
In Mexic, MAE avertizeaza ca in majoritatea zonelor tarii, inclusiv in regiunile turistice (Acapulco, Cancun, Riviera Maya) se inregistreaza frecvent infractiuni de tipul furturilor, extorcarilor, sechestrarilor de persoane si chiar asasinate. „Evitati cu predilectie statele Chihuahua, Baja California, Michoacan, Sinaloa, Tamaulipas, Guerrero, Veracruz, Tabasco”, precizeaza MAE.
De asemenea, romanii sunt sfatuiti sa schimbe valuta numai la casele de schimb autorizate sau banci si sa evite sa poarte asupra lor obiecte de valoare.
Aveti in plan sa petreceti sarbatorile in tari riverane la Marea Mediterana ori in tari din Asia? MAE are si in acest caz o serie de recomandari.
Astfel, ministerul le reaminteste romanilor ca pentru a calatori in Egipt ori Turcia, au nevoie de viza, pe care o pot obtine si la frontiera.
Pentru calatoriile in Emiratele Arabe Unite, Thailanda sau Indonezia, romanii au de asemenea nevoie de viza, pe care o pot obtine numai la misiunile diplomatice ale acestor tari in strainatate.
MAE ii atentioneaza pe cei care decid sa calatoreasca in Egipt, Tunisia sau in Israel, sa nu paraseasca grupul mai ales daca nu cunosc limba engleza si sa nu se aventureze in zone neincluse in traseul prestabilit. „Pentru calatoriile in tarile arabe din zona, atragem atentia asupra necesitatii respectarii religiei si obiceiurilor locale. In cazuri extreme (comportament care sfideaza flagrant aceste obiceiuri), masurile luate de autoritati pot ajunge inclusiv pana la pedeapsa cu inchisoarea „, atentioneaza MAE.
In Indonezia, romanii au nevoie de viza de intrare, indiferent de tipul calatoriei, inclusiv pentru tranzit. Tichetul de sosire in Indonezia (« arrival card ») trebuie pastrat in pasaport, pe intreaga durata a sederii, fiind necesar la iesirea din tara.Dupa intrarea pe teritoriul Indoneziei, trebuie inregistrata sederea, aceasta obligatie considerandu-se respectata prin inregistrarea la un hotel.
Romanii sunt indemnati sa evite calatoriile in Insula Papua, Insula Sulawesi si Insulele Moluce din cauza situatiei politice si de securitate precare, precum si din cauza posibilitatilor reduse de interventie a ambasadei.
„Evitati deplasarile pe jos, in zonele aglomerate, unde se inregistreaza frecvent furturi operate de motociclisti aflati in viteza „, precizeaza MAE, avertizandu-i de asemenea pe romani ca „jocurile de noroc sunt strict interzise in Indonezia”.
Consumul, producerea si detinerea de stupefiante (rasina de cannabis, hasis, marijuana, heroina, cocaina ) chiar si in cantitati foarte mici sunt interzise si aspru pedepsite de lege – de la sentinte cu inchisoarea de peste 10 ani, pana la pedeapsa cu moartea.
Detinatorii de droguri sau de stimulente amfetaminice au de asemenea probleme in Malaezia, unde pot primi condamnari la inchisoare pe termen lung si o pedeapsa corporala prin aplicarea mai multor lovituri de „rotan”, iar persoanele prinse traficand droguri primesc automat pedeapsa capitala.
In Thailanda, este obligatorie viza de intrare, care nu poate fi obtinuta la frontiera. „Va recomandam sa evitati, in aceasta perioada, efectuarea calatoriilor care nu sunt absolut necesare in Regatul Thailanda si, mai ales, deplasarile in zona de frontiera cu Myanmar si in provinciile sudice Pattani, Yala, Narathiwat si Songkhla „, precizeaza MAE.
De asemenea, romanii sunt sfatuiti ca, daca totusi ajung in Thailanda, sa evite zonele in care au loc demonstratii de strada dar si zonele izolate.”Evitati sa luati in deradere simbolurile regale – pedepsele pot fi foarte aspre”, avertizeaza MAE.
Totodata, romanii sunt atentionati ca majoritatea taximetristilor nu cunosc limba engleza, dar nu refuza cursa. Si, avantaj sau nu, majoritatea preturilor sunt negociabile in Thailanda.
In Tunisia, romanii trebuie sa evite cartierele marginase, zonele vechi „medina” aglomerate care nu sunt cuprinse in brosurile turistice, precum si deplasarile in zonele desertice ale Tunisiei fara ghid calificat recomandat de agentiile de turism.
In Turcia, romanii trebuie de asemenea sa evite locurile aglomerate si implicarea in demonstratii.” In cazul unui accident auto soldat cu un deces, toate persoanele implicate sunt arestate, pana la stabilirea vinovatiei de catre autoritatile judiciare „, precizeaza MAE.
Romanii care doresc sa achizitioneze din Turcia un obiect de arta sunt sfatuiti sa solicite factura si un certificat care sa ateste ca acel obiect poate fi exportat. „In cazul in care comerciantul nu il poate furniza, adresati-va in acest sens celui mai apropiat muzeu „, conchide MAE, incheind astfel lista de avertismente si atentionari pentru perioada de sarbatori.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.