Atentionare pentru brasoveni – 2016 vine cu taxe in plus pentru PFA...

Atentionare pentru brasoveni – 2016 vine cu taxe in plus pentru PFA –uri

0 469

Potrivit prevederilor din noul cod fiscal, persoanele fizice autorizate sunt obligate sa plateasca contributii de asigurari sociale (pensii) si contributii de asigurari sociale de sanatate. Baza asupra careia este aplicata cota CAS este, din acest an, venitul net realizat. Impactul noilor legi se simte deja : nu putini brasoveni isi schimba forma de organizare a firmelor, speriati de taxele mari care ii asteapta.
Cotele acestor contributii, valabile in 2016, au fost stabilite prin Legea nr. 339/2015 a bugetului de stat pe anul 2016 si Legea nr. 340/2015 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016. Nou introdusa a fost contributia la pensie – CAS de 26,3%, cu optiunea de a plati o transa de 10%. Baza asupra careia este aplicata cota CAS este venitul net realizat. Cota contributiei de asigurari sociale pe care PFA o datoreaza la sistemul de pensii se aplica din 2016 asupra venitului net obtinut, si nu la o baza de calcul aleasa de contribuabil, asa cum s-a intamplat pana la finalul anului 2015.soveni –
Totusi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Noile prevederi au produs deja efecte : contribuabilii renunta la PFA -uri si isi transforma firmele in alte forme de organizare.
Astfel, pentru anul fiscal 2016, castigul salarial mediu brut este de 2.681 lei, in urcare de la 2.415 lei, cat a fost in 2015. In aceste conditii, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 938,35 lei, dar nici mai mare de 13.405 lei.
Pensionarii si persoanele asigurate in sistem propriu de asigurari sociale nu intra sub incidenta acestei prevederi.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.