Atentie! Noua legislatie a muncii intra in vigoare din 2 mai

Atentie!
Noua legislatie a muncii intra in vigoare din 2 mai

0 203

Codul muncii modificat si noua Lege a zilierilor vor intra in vigoare efectiv din 2 mai, in timp ce o alta componenta importanta a pachetului legislativ referitor la piata muncii, Legea Dialogului Social, asteapta decizia Curtii Constitutionale, care va fi cunoscuta miercuri.
“Codul muncii cu modificarile care i-au fost aduse intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, practic, incepand de luni. Din aceeasi zi se aplica si Legea zilierilor, referitoare la persoanele care presteaza activitati cu caracter ocazional. Miercuri, probabil, vom afla si decizia Curtii Constitutionale cu privire la Legea Dialogului Social”, a declarat duminica, pentru AGERPRES, Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familei si Protectiei Sociale (MMFPS).
Ivaschescu a spus ca, simultan cu intrarea in vigoare a noului cadru legislativ, luni va fi demarat ‘un control la nivelul intregii tari pentru combaterea muncii la negru’. Acesta va fi efectuat de ministerele Muncii, Finantelor si Internelor, prin echipe mixte ale Inspectiei Muncii, Garzii Financiare, Politiei si Jandarmeriei.
In legatura cu aceste controale, oficialul MMFPS a subliniat ca scopul urmarit este ‘cresterea numarului de contracte de munca prin aducerea in zona legala a persoanelor care muncesc la negru’.
:Atat noul Cod al muncii, cat si Legea zilierilor au in vedere scoaterea la suprafata a muncii nedeclarate si, in general, o crestere a numarului de contracte de munca. De pilda, Codul muncii permite acum incheierea de contracte de munca pe o perioada determinata mai mare, de pana la cinci ani, venind astfel in sprijinul societatilor comerciale si ONG-urilor care deruleaza contracte cu finantare europeana. Pana la intrarea in vigoare a modificarilor Codului muncii, contractele de munca pe durata determinata puteau avea cel mult doi ani, in timp ce pentru finantarea europeana este nevoie de contracte pe trei ani”, a aratat Nicolae Ivaschescu.
Acesta a precizat ca, odata cu flexibilizarea pietei muncii, noul cod introduce sanctiuni mult mai drastice pentru munca la negru.
Sanctiunile prevad amenzi pentru angajator ‘de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana gasita fara forme legale de angajare iar in cazul a mai mult de cinci persoane, angajatorul poate fi sanctionat penal cu inchisoare de la unu la doi ani’.
Potrivit secretarului de stat, pachetul legislativ este in favoarea angajatorilor, dar si a angajatilor, care pot beneficia de ajutor de somaj, pensie, asigurari sociale, prin intermediul contractului de munca legal incheiat.
Oficialul MMFPS a aratat ca Guvernul a lansat acest pachet legislativ tinand cont de sugestiile mediului de afaceri si ale societatii civile iar in perioada urmatoare va monitoriza reactia pietei muncii.
”La sfarsitul acestei luni, cel mai probabil la inceputul celei viitoare, vom comunica efectele noilor prevederi legislative, daca si cu cat a crescut numarul de contracte de munca pe perioada determinata si nedeterminata. La fel si pentru zilieri. Totusi, dupa sase luni vom avea o evaluare completa a situatiei”, a explicat secretarul de stat Nicolae Ivaschescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.