Atentie la muzica de fundal!

Atentie la muzica de fundal!

0 175

Despre muzica se zic, in general, numai lucruri bune. Un recent studiu arata insa ca muzica preferata, chiar ascultata si in fundal, duce la reducerea capacitatii de concentrare, implicit la reducerea performantelor la locul de munca.
In ultimele decenii, cercetatorii au aratat ca muzica este benefica pentru creier, ajuta la atenuarea anxietatii si a depresiei, ridica moralul si chiar ajuta la cresterea functiilor cognitive, printre care si orientarea si selectivitatea spatiala. Oricum, pana de curand, specialistii nu au abordat insa si modul in care ascultam muzica.
Au aparut intrebari legitime in acest sens: sunt beneficiile cognitive mai mari cand ascultam muzica facand simultan si altceva, sau inainte de auzi melodia preferata? Sau: in ce fel preferinta noastra pentru un anume gen muzical ne influenteaza performantele cognitive?
Un studiu publicat in numarul din aceasta luna al revistei Applied Cognitive Psychology arata ca daca asculti muzica preferata in timp ce efectuezi o anumita activitate, performantele tale nu sunt deloc mai bune decat daca ai asculta orice alta melodie. Un experiment efectuat de psihologii Nick Perham si Joanne Vizard de la University of Wales Institute Cardiff, Marea Britanie arata ca o activitate repetitiva a fost cel mai eficient efectuata in momentul in care atmosfera din jur a fost linistita si calma.
“Multi oameni asculta muzica in timp ce fac activitatile zilnice. Insa pentru a fi eficient este mai bine sa se reduca prezenta muzicii de fundal, fie ca e in surdina, fie ascultata in casti. Ori, mai bine sa ascultati muzica inainte de a indeplini o anumita sarcina”, este concluzia lui Nick Perham.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.