Atentie la inflatie!

Atentie la inflatie!

0 184

Dupa ce s-a situat timp de mai multe luni pe locul I in UE in ce priveste rata inflatiei anuala, de 4,9%, in august Romania a fost devansata de Ungaria, care a inregistrat o rata de 5%. Pe locul trei se afla Polonia, cu 4,3%. La nivelul Uniunii Europene, datele Eurostat pentru luna august arata ca rata inflatiei se situeaza la 0,6%, crescand de la 0,2% in luna iulie.

In zona euro, rata inflatiei a fost de -0,2%, si ea in crestere fata de luna iulie, cu -0,6%.
In premirera istorica, inflatia a fost zero in luna mai in Zona Euro, comparativ cu perioada similara a anului precedent, atingand astfel cel mai scazut nivel istoric, a anuntat marti Oficiul european pentru statistica Eurostat. La nivelul UE, rata inflatiei anuala a fost de 0,7% iar Romania a inregistrat cea mai ridicata rata: 5,9%, in luna mai.
Romania a pastrat locul I, cu cea mai ridicata rata a inflatiei pana in luna august, dar valorile indicatorului au scazut constant, de la 5,9% in mai, la 4,9% in august.

Datele recente confirma trendul ascendent al ratei inflatiei mentionat de Comisarul pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia, la prezentarea prognozei de toamna a Comisiei Europene: „rata inflatiei este de asteptat sa creasca spre finalul anului, astfel incat prognozele se mentin: 0,4% in zona euro si 0,9% la nivelul UE”, la finalul anului.

Pentru Romania, datele Institutului National de Statistica, publicate cu o saptamana in urma, arata ca rata anuala a inflatiei s-a situat la 4,96% in august, in scadere fata de nivelul de 5,06% inregistrat in luna iulie, in vreme ce preturile de consum au scazut cu 0,19% comparativ cu luna anterioara. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), preturile alimentelor s-au redus in august, iar marfurile nealimentare si serviciile s-au scumpit usor.

Prognoza BNR pentru finalul acestui an este de 4,3%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.