Atentie la cuptoarele cu microunde

Atentie la cuptoarele cu microunde

0 224

Este vorba de cum incalzim lichidele in cuptoatele cu microunde si ce se poate intampla, dupa incalzire aparand sansa unor accidente.
Asa ceva a patit un tanar de 26 de ani, din Brasov, cand a incercat sa-si faca un ceai. Tipul a bagat cana cu apa intr-un asemenea cuptor, insa cand a scos-o, apa fierbinte i-a tasnit in fata, provocandu-i arsuri si afectandu-i vederea la ochiul stang.
Specialistii explica fenomenul in felul urmator. Lichidul depaseste punctul de fierbere inainte ca bulele de aer sa se formeze si sa dea acel aspect de clocotire. Scos vasul din cuptorul cu microunde si in contact cu aerul din afara cuptorului, lichidul parca explodeaza, improscand totul in jur.
In acest sens, domnul profesor de fizica Octavian Polexa explica, in legatura cu incalzirea lichidelor in cuptoarele cu microunde:
„Se pot intampla incidente, unul dintre aceste incidente fiind chiar o explozie, sa zicem asa, a unui lichid.Atunci cand este incalzit in cuptorul cu microunde, in anumite situatii se poate petrece un asemenea incident. In cazul microundelor se ajunge foarte repede la fierbere, deci temperatura este atat de mare incat depaseste foarte repede 100 de grade. Astfel se acumuleaza in interiorul lichidului o cantitate de energie si o cantitate de caldura foarte mare.”
Specialistii in fizica recomanda introducerea in vasul cu lichid care urmeaza a fi pus spre incalzire in cuptorul de microunde o bucatica de lemnsau ceva asemanator, sau un pliculet de ceai, cand este cazul, in orice caz sa nu fie vreun obiect de metal. Insa tot ei spun ca cel mai sigur este ca incalzirea lichidelor sa se faca pe flacara de la aragaz sau pe plita cu lemne.
Este clar, nu?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.