Atentie la cumparaturile pentru Pasti!

Atentie la cumparaturile pentru Pasti!

0 208

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) recomanda mai multa atentie la achizitionarea produselor pentru sarbatori, la preturile afisate, precum si la locurile de comercializare si aminteste consumatorilor ca neregulile pot fi sesizeze la Autoritate sau la oficiile teritoriale.


Potrivit inspectorilor ANPC, la achizitia unui produs alimentar, consumatorul trebuie sa aiba in vedere mai multe aspecte, printre care cumpararea produselor alimentare numai din locuri autorizate si evitarea cumpararii produselor expuse spre vanzare pe trotuare sau in portbagajele autoturismelor, chiar daca pretul oferit reprezinta „un chilipir” pentru cumparator.


Astfel, ANPC recomanda cumpararea carnii de miel numai din locuri autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete), aceasta trebuind sa aiba stampila sanitara-veterinara, sa fie elastica, suprafata sa nu fie lipicioasa si urat mirositoare, iar vanzatorii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor. In plus, dupa cumparare, carnea de miel trebuie transportata in conditii igienice, intr-un timp cat mai scurt si trebuie depozitata la temperaturi de refrigerare, respectiv intre zero si patru grade Celsius.


Totodata, ANPC recomanda consumatorilor sa nu achizitioneze peste sau produse din peste din locuri neautorizate, iar la la cumparare sa verifice calitatea acestora. Astfel, semnele alterarii pestelui sunt: solzi care se desprind usor, corp acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna. Inspectorii ANPC avertizeaza ca pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, partial acoperit de gheata.


In ceea ce priveste comercializarea oualor, Autoritatea recomanda consumatorilor sa evite cumpararea celor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta. In plus, specialistii atrag atentia asupra faptului ca, la spargere, ouale nu trebuie sa aiba albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul si recomanda verificarea datei durabilitatii minimale care trebuie sa fie inscrisa pe fiecare ou.


ANPC face o serie de recomandari si in cazul vopselei de oua, aceasta trebuind sa fie luata doar din locuri autorizate si sa nu aiba termenul de valabilitate expirat.


Persoanele care vor cumpara produse de patiserie trebuie sa fie atente la spatiile de comercializare, acestea trebuind sa fie in permanenta curate si bine intretinute, precum si la produsele de patiserie neambalate, care trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei, acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale. Si in acest caz, vanzatorii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor.


ANPC sfatuieste consumatorii sa nu se lase „ademeniti” de vanzatorii din piete care comercializeaza produsele in recipiente PET refolosite si care ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi „calitatea naturala” a produsului.


De asemenea, in cazul cumpararii vinului din magazine, inspectorii recomanda sa se verifice daca recipientele sunt etanse si daca produsul este limpede, intrucat vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.


?


Consumatorii nemultumiti se pot adresa ANPC apeland gratuit telefonul consumatorului – 0800 080 999, sau numarul 9660 – apel cu tarifare normala. De asemenea, Autoritatea poate fi sesizata pe site-ul institutiei, prin corespondenta postala sau direct la sediul ANPC.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.