Atentie la cumparaturi

Atentie la cumparaturi

0 82

Au trecut sarbatorile, s-a mancat si s-a baut pe rupte, de parca n-ar mai fi existat un maine, si acum oamenii au inceput sa se trezeasca fara de unele sau altele prin camari si frigidere, asa ca au iesit la vanat de cumparaturi, mai ales ca exista inca un rest de sarbatoare de iarna: Boboteaza si sf.Ioan.
Cele mai multe magazine au vandut in decembrie intr-o veselie, chiar daca preturile au fost piperate, caci romanului ii place sa o faca lata cand sarbatoreste ceva, la aceasta adaugandu-se parca si un fel de disperare in privinta existentei in urmatorii pasi prin viata. De aceea si magazinele s-au aprovizionat din plin. Si aici ma refer la cele alimentare.
Insa nimeni nu a putut vinde tot ce a avut prin magazii, iar comerciantii sunt hrapareti din nastere, neacceptand pierderi. Astfel s-a ajuns sa apara prin galantare produse alimentare depasite ca termen de valabilitate, mai ales in sectorul carnii si a preparatelor din carne. Acestea sunt produse care se „inverzesc” repede de ciuda ca nu au fost bagate in seama, ajungand astfel un pericol pentru eventualii cumparatori si consumatori.
Dar „comersantii”, cum am mai spus, nu inteleg sa piarda cinstit si fac pe dracu-n patru sa-si vanda marfa, apeland la tot felul de tertipuri, mai putin la o eventuala ieftinire (cat inca nu este prea tarziu) sau chiar eliminare din vanzare a produselor cu termen de garantie expirat. Astfel, multi schimba data expirarii termenului de garantie sau, pur si simplu, o indeparteaza de pe etichete. Ca sa nu mai vorbim de disparitia completa a acesteia.
Ieri mi-am facut drum prin cateva magazine de produse alimentare, sa vad de ceva de pus pe masa. Trecut fiind prin multe in asta viata nu sunt un tip mofturos. Dar cele vazute si mirosite in multe cazuri mi-au facut ochii crucisi si mi-au chelit narile prin interior. In unele cazuri patronii ar trebui sa-si decoreze si premieze angajatele puse de straja in spatele unor asemenea galantare.
Aici mai intervine si alta lacomie omeneasca: aceea a chilipirgiilor. Acestia dau buzna vazand preturi mici la unele produse de altfel greu accesibile, uitand sa bage in seama „aroma” de hazna si verdeata care incepe sa puna stapanire pe produs. Si cumpara intr-o veselie, mai ales ca exista ultimele doua sarbatori de iarna. Iar multi, chiar daca vad beleaua, au punga scurta si isi zic ca se aranjeaza acasa treaba prin fierbere, prajire etc.
Dupa care cheama Salvarea.
Ar trebui, pe langa optiunea negativa a cumparatorului, si existenta unor controale imediate si eficiente a celor de la OJPC, inspectorii acestei institutii lasand pe mai incolo controlul prin carciumi in legatura cu noua lege a fumatului si batand fierul cat e cald in privinta celor aratate mai sus.
Iar dumneavoastra, potentiali cumparatori, alegeti cu grija, mirositi si pipaiti produsul – pe mezeluri vechi se pune un strat mucilogen – chiar daca vanzatoarea da in clocot.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.