ACTUALIZARE! COD GALBEN! Avertizare de vreme rea pentru următoarele 3 zile: Ploi...

ACTUALIZARE! COD GALBEN! Avertizare de vreme rea pentru următoarele 3 zile: Ploi torențiale, vijelii și grindină în cea mai mare parte a țării

0 211

ACTUALIZARE ora 12:00Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabil luni, între orele 14.00 și 23.00, în aproximativ jumătate din țară.
În intervalul menționat, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea și la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale.
Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantități de apă care vor depăși 25…35 l/mp.
Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse, adaugă meteorologii.
Un alt cod galben, valabil 24 de ore începând de luni, ora 23.00, în 21 de județe, avertizează că se vor consemna cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică și precipitații predominant sub formă de ninsoare la munte.

În intervalul menționat în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei și jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea și caracter torențial și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Aversele vor mai fi însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat de grindină. În zonele montane, iar trecător și în Transilvania și Subcarpații Moldovei, precipitațiile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare.

La altitudini de peste 1500m vântul va avea intensificări de peste 70…80 km/h spulberând zăpada. Notă: Mai ales pe parcursul zilei de marți (7 mai) local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu rafale cuprinse în general între 55 și 65 km/h. Vremea va deveni deosebit de rece pentru această dată în toată țara.

***

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă de duminică seara, până miercuri ora 09.00 dimineața.
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense în după-amiaza zilei de duminică (5 mai) și în noaptea de duminică spre luni (5/6 mai) în majoritatea regiunilor, iar în cursul zilelor de luni și marți (6 și 7 mai) îndeosebi în sudul, estul și centrul țării.
Vremea se va răci accentuat, luni (6 mai) în vestul și nordul țării, iar marți (7 mai) și în celelalte regiuni.

La munte, începând din noaptea de luni spre marți (6/7 mai), precipitațiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1800 m va ninge și vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada.

În mai multe zone din Franţa, Germania şi Italia a nins

daniela-coman
A picture taken on May 4, 2019 in Feniers, central France shows the village sign amid snow. PASCAL LACHENAUD / AFP

Mai multe zone din Franţa, Germania şi Italia sunt sub zăpadă, cu doar câteva săptămâni înainte de începutul verii.
Meteorologii avertizează că frigul va persista, cu temperaturi sub nivelul de îngheţ pe timp de noapte.
În Franța, agricultorii sunt nevoiţi să facă focul în livezi şi vii pentru a-şi apăra recoltele.
Frigul s-a instalat de ieri în aproape toată țara, cu precădere în nord, centru și est și va continua și în primele zile ale săptămânii următoare.
Meteorologii spun că temperaturile înregistrate ieri, precum și cele prognozate pentru astăzi și mâine, sunt specifice unei luni de februarie, maximele termice situându-se între 7 și 10 grade.
Azi dimineață, în mai multe zone, mercurul termometrelor a coborât sub zero grade și nu vorbim doar de zonele montane, unde continuă să ningă.
Viticulturii și pomiculturii sunt în alertă pentru următoarele trei nopți, când este posibil să se confrunte cu temperaturi negative în mai multe regiuni, între care Alsacia și Burgundia.
Fermierii au început să care baloturi de paie cu scopul de a le da foc și a crea o barieră de fum care să protejeze tinerele frunze și flori.
Un alt pericol îl reprezintă furtunile și vântul puternic de până la 120 de km pe oră, care vor lovi astăzi coasta mediteraneană, plasată sub cod portocaliu de vreme rea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.