Astenia de primavara

Astenia de primavara

0 262

?


?


Numarul asteniilor creste vertiginos, ele afecteaza milioane de oameni, cu precadere din mediul urban, exact cand ai dori sa fii mai plin de viata, adica la granita dintre iarna si primavara. ?


Unii cred ca de vina e lipsa de vitamine, modificarile climei sau chiar perturbarile sentimentale de sezon!
Totusi astenia nu e o toana, ea este o boala ce trebuie luata in serios si tratata ca atare..



? ? ?Vi s-a intamplat, desigur, si dvs. sa va simtiti obositi, deprimati si singuri. Daca depaseste mai mult de doua saptamani nu o mai considerati o „toana” si nu mai asteptati sa treaca. Se poate transforma intr-o boala perfida, cu care te pomenesti fara sa stii c-ai facut-o si pe care nu stii cum s-o tratezi.



? ? ?Pana relativ de curand, cauza asteniei de primavara:


·??????? era considerata in mod simplist a fi doar o carenta de vitamine sau minerale, care aparea in mod firesc la sfarsitul sezonului rece, cand fructele si legumele proaspete lipsesc din alimentatie.


Iata insa ca si persoanele dopate cu vitamine si minerale se imbolnavesc, iar simptomele sunt similare.


·??????? Aria cercetarilor a fost extinsa si s-a observat ca la unii oameni, mai ales la cei obligati la un trai sedentar, adaptarea la regimul de lumina si temperatura al primaverii, diferit de cel din timpul iernii, este foarte dificila, supunand organismul si psihicul la o grea incercare.


·??????? O alta cauza o reprezinta si modificarile climei, disparitia anotimpurilor intermediare, primavara si toamna.


·??????? Trecerea de la geruri puternice la perioade aproape caniculare, lipsa unei perioade de tranzitie de la vara la iarna, si invers, pun la grea incercare chiar si organismele cele mai puternice.


·??????? O alta explicatie a aparitiei asteniei de primavara tine mai putin de fiziologia corpului si mai mult de latura emotionala a fiintei.


S-a remarcat ca primavara, mai mult ca orice alta perioada a anului, amplifica emotivitatea.


De aceea, acest anotimp este considerat pe buna dreptate anotimpul iubirii si al romantismului, al efervescentei emotionale si al elanurilor creatoare. Insa intensificarea emotivitatii nu duce la toti oamenii la aparitia unor simtaminte benefice. Mai ales la persoanele care dintr-un motiv sau altul si-au refulat sentimentele, care s-au „inchis in carapace”, ferindu-se de propriile lor trairi si elanuri interioare, perioada primaverii, cand cele mai ascunse laturi ale psihicului ies la iveala, poate fi foarte dificila. De ce? Pentru ca la ele emotivitatea rabufneste intr-un fel dizarmonios, secatuind resursele interioare, inducand stari de tristete nelamurita, de insatisfactie si de gol interior. In aceste cazuri, astenia de primavara, care poate antrena si simptome fizice neplacute, este mai degraba o provocare pentru a rezolva problemele launtrice refulate pe perioade lungi de timp.


Iar in aceste situatii, leacul cel mai rapid si eficient este sa ne analizam pe noi insine, sa ne intrebam sincer ce ne nemultumeste, dar si ce ne bucura, ce componenta a vietii pe care o ducem ne da energie si elan.


?


Poate vom depasi astenia de primavara, dand glas, cu curaj si sinceritate, adevaratelor aspiratii sufletesti.


?


Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.