Astazi este Ziua Pompierilor

Astazi este Ziua Pompierilor

0 136

Ziua Pompierilor din Romania este aniversata in fiecare an la data de 13 septembrie cand este rememorat un episod important din istoria nationala – lupta purtata pe Dealul Spirii, cu 160 de ani in urma, de compania de pompieri din Bucuresti condusa de capitanul Pavel Zaganescu impotriva invadatorului otoman, venit sa infranga prin forta armelor miscarea revolutionara de la 1848.
In vremurile care au urmat pompierii au participat activ, ca aparatori ai vietii semenilor si bunurilor acestora, remarcandu-se, prin spirit de sacrificiu si profesionalism, si cu ocazia altor evenimente din istoria Romaniei – operatiunile militare din timpul Razboiului de Independenta, confruntarile armate din perioada celor doua razboaie mondiale, implicandu-se, ori de cate ori a fost cazul, impotriva efectelor distrugatoare ale incendiilor, calamitatilor naturale si altor situatii de risc.
Pompierii militari isi continua si astazi misiunea de aparare a concetatenilor.
„Obiectivul fundamental al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta este axat pe cresterea performantelor, prin realizarea masurilor de prevenire si eficientizarea continua a actiunilor de interventie in situatii de urgenta.
Inspectoratul General si unitatile subordonate au devenit, ca urmare a actiunilor concertate ale institutiilor fundamentale ale statului si a eforturilor proprii, structuri profesioniste, capabile sa indeplineasca, la parametri de calitate, atributiile de aparare a vietii, bunurilor si mediului impotriva incendiilor si altor dezastre.”, declara general-locotenent Vladimir Secara, intr-un comunicat de presa al Inspectoratului General.
In Sibiu, va avea loc, cu aceasta ocazie, o defilare a masinariilor de interventie si ale pompierilor folosite acum aproape doua secole. Masinariile sunt utilaje de pompieri foarte vechi, unele de peste 100 de ani. Cel mai vechi este fabricat in anul 1891. Dupa Sarbatoarea Pompierilor, programata pentru vineri la ora 11, in Piata Mare din Sibiu, utilajele seculare se vor intoarce in localitatile din care au venit.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.