Asomarea porcilor de Craciun

Asomarea porcilor de Craciun

0 140

Cei ce isi cresc proprii porci prin gospodarii – de fapt, toti romanii o fac, direct sau indirect – pot sa si-i asomeze – adica sa le faca moartea mai blanda – ei singuri, fara a mai apela la medici sau tehnicieni veterinari cu aparatele lor sofisticate.
Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a declarat ca inca nu s-a obtinut de catre Romania derogarea privind procedeul de asomare a animalelor inainte de taiere. Aceasta derogare ar fi fost necesara pentru ca oamenii, in gospodariile proprii, cresc peste doua milioane de porci.
„Nicio tara din Europa nu creste porcine la nivelul la care o face Romania, pentru uz personal, deci nu ai cum sa controlezi daca doua milioane de oameni respecta normele europene”, spune Radu Rotis.
Astfel, mai nou, orice taran care invata instructiunile de utilizare a dispozitivului de asomare poate face acest lucru, si ramane cu constiinta impacata si porcul moare linistit, fara gand de reclamatii pe lumea ailalta. Si cum romanul este frate cu codrul, se si naste cu bata asomatoare in mana. Care mai e problema?
Se stie precizarea de anul trecut a Comisiei Europene cu obligativitatea asomarii inainte de sacrificare, si ca aceasta comisie a cerut Romaniei un plan de actiune in acest sens pe o perioada de trei ani, dar nu a avut in vedere imposibilitatea unei asemenea actiuni vizavi de numarul mare de porci aparuti postrevolutionar la noi. De aceea a ramas libera bata, barosul si alte asemenea unelte la indemana oricarui doritor , spre disperarea multor porci, mai ales ca Ignatul, in acest an, pica pe 30 noiembrie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.