Asociatia 15 noiembrie ’87 rupe tacerea?

Asociatia 15 noiembrie ’87 rupe tacerea?

0 119

15 noiembrie 1987, moment – reper la miscarilor muncitoresti din lagarul comunismului Secolului XX, clipa astrala care anunta un alt timp istoric pentru romani si pentru toata Europa de est, ramane in atentia publica, cu aceeasi forta ca acum 20 de ani.


Asociatia „15 noiembrie 1987”, formata din fostii protestatari care au avut curajul sa infrunte cel mai dur regim dictatorial din istoria Romaniei, organizeaza mai multe actiuni cu prilejul scurgerii celor doua decenii de la eveniment.


Varful actiunilor este Conferinta Internationala „15 Noiembrie”. Asa cum declara organizatorii, manifestarea este prilejuita de implinirea a douazeci de ani de la revolta muncitoreasca anticomunista din 15 noiembrie 1987.?


Citam din invitatia program: actuala „Conferinta se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, Domnul Traian Basescu, cu sprijinul Consiliului Judetean Brasov, si al Consiliului Judetean Brasov”.


Florin Postolochi, presedintele Asociatiei „15 noiembrie 1987”, spune ca aceasta conferinta va cuprinde marturiile unor personalitati de exceptie ale rezistentei anticomuniste, precum si o sesiune de comunicari stiintifice, la care sunt invitati sa participe istorici, sociologi, jurnalisti si politologi.


Legat de marturii, este posibil ca sirul unor dezvaluiri incendiare sa continue. Incepute in plenul Consiliului Judetean Brasov – unde a fost inmanat conducerii Asociatiei un dosar, scos din arhive, cu documente legate de evenimentele de la 15 noiembrie, acum putem avea si alte surprize – cu nume, date si atitudini ale tortionarilor de atunci?


Manifestarea pe care o recomandam ramane un reper interesant in aceasta perioada cand tocmai suntem in plina campanie electorala pentru PE.


Atunci ca si acum, luna noiembrie era marcata de Alegeri.


Diferenta e data de drumul pe care tara a reusit sa-l parcurga in cei 20 de ani, un drum de reforme si restructurari, de cautari continue, atat in interiorul tarii cat si in structurile CE, care aduc acum romanul la vot pentru Parlamentul Europei.


Este si poate ramane pentru multi, incredibil.


In doua decenii, romanul a reusit sa scoata gatul din jugul comunismului estic si sa intoarca privirea spre democratia noului mileniu: spre vest!


?


Horia D.R.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.