Asistentii, in pericol de a-si pierde meseria

Asistentii, in pericol de a-si pierde meseria

0 252

Sute de asistenti medicali sunt in pericol de a-si pierde dreptul de libera practica daca nu acumuleaza pana la sfarsitul lunii martie un anumit numar de „credite”.


Acestea sunt puncte primite pentru participarea la cursuri de formare profesionala si in ultimii trei ani de cand a aparut legea aveau obligatia sa acumuleze 110 astfel de credite.


Cei care nu au facut acest lucru stau de zile intregi la cozi infernale pentru a se inscrie la cursurile organizate de Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor. Norocosii care ajungeau dincolo de usa plateau inscrierea la cursurile de perfectionare care sa le asigure creditele necesare pentru a putea continua sa profeseze.


Un curs dureaza o zi, de fapt cateva ore, la finele carora se pot obtine in jur de 6 pana la 10 credite.


?


De pregatire profesionala se ocupa si alte organizatii, chiar din subordinea Ministerului Sanatatii. Dar asistentele spun ca acele cursuri nu sunt recunoscute, desi dureaza o saptamana – doua. Ele spun ca in ciuda faptului ca au platit alte 700 de mii de lei vechi pentru acele cursuri, la absolvire ele nu sunt creditate, deci nu sunt recunoscute de Ordinul Asistentilor Medicali.


?


In replica, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali, Gheorghe Georgescu, spune ca obligativitatea acumularii de credite, prin cursuri si alte activitati de pregatire profesionala, este prevazuta intr-o lege aparuta in 2004 – iar cele 110 credite ar fi trebuit acumulate in acesti ultimi trei ani, si nu pe ultima suta de metri. Toti cei 25.000 de membri ai Ordinului platesc insa cotizatii lunare de 1% din salariul lor. Ceea ce inseamna lunar peste jumatate de miliard de lei vechi. In aceste conditii, oamenii sunt nemultumiti ca trebuie sa plateasca in plus pentru aceste cursuri care sunt, de fapt, aproape obligatorii.


?


Totodata, asistentii medicali si moasele mai pot castiga credite si prin abonamente anuale la publicatii medicale. Asistentii trebuie sa cotizeze cu unu la suta din salariu la OAMMR, iar profesorii care sustin cursurile sunt platiti in functie de taxele stabilite de fiecare.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.