ASEM solicita o reforma a sistemului financiar

ASEM solicita o reforma a sistemului financiar

0 144

Tarile din Asia si Europa reunite la summitul ASEM de la Beijing solicita o reforma eficienta si profunda a sistemelor monetare si financiare si un rol sporit pentru FMI. Premierul chinez Wen Jiabao a facut apel la cresterea reglementarii sistemului financiar mondial, in ultima zi a summitului Asia-Europa (ASEM), transmit AFP si Reuters.
“Avem nevoie de o mai mare reglementare pentru a asigura stabilitatea in plan financiar”, a declarat Wen Jiabao in conferinta de presa din finalul summitului care a reunit vineri si sambata in capitala chineza peste 40 de lideri din Asia si Europa.
“Economia virtuala trebuie coordonata impreuna cu cea reala”, a mentionat oficialul chinez, apreciind ca masurile luate pana acum pentru a raspunde la criza nu au fost suficiente.
In opinia sa, solutia o reprezinta “increderea, cooperarea si responsabilitatea”, mai exact ca “toate tarile, indeosebi cele dezvoltate, sa ia masuri decisive pentru a stabiliza pietele financiare si a le reda increderea oamenilor”.
In acelasi timp, trebuie gasit “echilibrul corect in inovatie si reglementare si intre economisire si consum”. “Avem nevoie de inovatie in plan financiar, dar inca si mai mult avem nevoie de control”, a conchis Wen Jiabao.
“Liderii (statelor ASEM – n.r.) se angajeaza sa intreprinda o reforma reala si de fond a sistemelor internationale monetare si financiare”, se precizeaza in declaratia data publicitatii de China pe site-ul ASEM, la finalul primei zile a summitului celor 43 de sefi de state si de guverne de pe doua continente reuniti in capitala Chinei.
“Ei au convenit sa ia rapid toate masurile necesare in acest scop, consultandu-se cu toate institutiile financiare abilitate si cu toti cei implicati din domeniu”, se mai precizeaza in declaratie.
De asemenea, liderii statelor participante “au cazut de acord asupra faptului ca FMI (Fondul Monetar International) ar trebui sa joace un rol important in asistarea tarilor grav afectate de criza, la solicitarea acestora din urma”, se mai adauga in text.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.