Ascensiuni – record

Ascensiuni – record

0 97

O tanara brasoveanca, ajunsa la varsta de obtinere a unui act oficial propriu de identitate, are curajul sa stabileasca recorduri inaccesibile si multor adulti trebaluind in acest domeniu.
Este vorba de Crina Cocopopescu, o tanara care a mai stabilit recorduri in alpinism, cucerind inaltimi din muntii Himalaia – Calapatar si Damavana – de circa 6.000 de metri la doar 13 ani – da, ati citit bine varsta: treisprezece ani.
De data aceasta, tanara alpinista, probabil unicat in momentul de fata pe plan mondial, va insoti o echipa formata din cinci alpinisti intr-o expeditie prin Anzii Cordilieri, in Peru si Argentina. Este vorba de masivele, cu varfurile lor, Ojos del Salado, cu varful la o altitudine de 6.800 m, si Aconcagua, cu varful inalt de 6.962 m, deci zone greu accesibile fara masti de oxigen.
Permisiunea de escaladare pe Aconcagua i s-a dat cu conditia sa astepte pana la implinirea varstei de 14 ani, asa prevazand legile, dar si in acest caz dupa ce o serie de acte au fost apostilate de Tribunalul International de la Haga.
Ascensiunea din Argentina se va desfasura dupa cucerirea lui Ojos del Salado, incepand dupa 3 ianuarie, pe pisc sperandu-se a se ajunge dupa 10 ianuarie. Aceasta se va desfasura pe teren mixt, adica teren normal si ghetar.
Ce se poate comenta la asemenea eveniment? Este, am putea spune, un fel de singuratate a alergatorului de cursa lunga, chiar daca ascensiunea se face in echipa, prin autodepasire in tendinta de a ajunge tot mai sus si a privi lumea de pe culmi inca nepangarite de mizeria omeneasca si unde legile normale ale naturii sunt inca respectate. Este un act de curaj si de vointa, ambele impletite cu o pregatire temeinica in domeniu, dar si de modestie. Caci altfel nu poti ajunge unde se avanta doar vulturii, in cazul de fata vestitii si mandrii condori, al caror zbor a fost duios si emotionant descris in melodia „Trece condorul”.
Ii dorim mult suces tinerei alpiniste.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.