Asa cum era de asteptat piata imobiliara din Brasov este inghetata

Asa cum era de asteptat piata imobiliara din Brasov este inghetata

0 80

Asa cum era de asteptat, piata imobiliara din Brasov este intr-o perioada de stagnare, figurativ, putand afirma faptul ca gerul de afara a „inghetat” acest domeniu. Acest lucru este confirmat si de catre Ion Marin, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Notarilor din Romania si Adrian Pop, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari Brasov.
Conform spuselor celor doi, in 2008 atat pretul apartamentelor, cat si cel al terenurilor, a scazut destul de mult, ajungandu-se ca pe intreg anul pretul sa scada cu pana la 30%. Una dintre cauzele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie este faptul ca bancile au introdus o noua politica de acordare a creditelor mai drastica, tot mai putin romani avand accest la credite imobiliare. Situatia existenta este intretinuta si de faptul ca cei care cumpara asteapta ca preturile sa scada in continuare, iar cei care vand astepta „normalitatea”, adica cresterea preturilor.
Specialistii in domeniu declara ca situatia actuala tinde spre normalitate, cresterea exagerata a preturilor din anii precedenti neefiind justificata. O alta victima a acestei situatii sunt oamenii de afaceri care dezvolta proiecte imobiliare de anvergura, majoritatea proiectelor rezidentiale fiind acum in stand-by.
O alta victima colaterala a crizei este tagma notarilor, care, din cauza lipsei tranzactiilor imobiliare, si-a pierdut mult din volumul de lucru. Alaturi de statul roman, notarii pierd din punct de vedere financiar, caci nu mai sunt tranzactii imobiliare. O alta cauza se datoreaza faptului ca taxele de tranzactionare a apartamentelor, caselor si terenurilor au scazut ca urmare a publicarii noii grile notariale valabile pentru 2009, astfel grila de evaluare a imobilelor in functie de care se calculeaza impozitele pentru vanzarile de case si terenuri find la cote minime. „In unanimitate, notarii au tinut seama de criza economica internationala si au cerut diminuarea valorilor de impozitare. Acest lucru va duce implicit la scaderea impozitului datorat la stat, dar si a onorariilor percepute de notarii publici” , a declarat Ioan Popa, presedintele Camerei Notarilor Publici din Brasov.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.