Art Festin Făgăraș un eveniment de succes în inima României, o reusită...

Art Festin Făgăraș un eveniment de succes în inima României, o reusită organizatorică!

0 200

Primăria Făgăraș și Asociatia Culturala ArtRaising au organizat Art Festin Făgăraș, un festin cultural găzduit de Cetatea Făgărașului, între 21-24 iunie, 2018.
Beneficiind de sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in România, prima ediție Art Festin Făgăraș a adus publicului o varietate de evenimente culturale de cea mai bună calitate: de la proiecții de filme clasice americane, spectacole de teatru, concerte, evenimente sportive, până la dezbateri despre istoria Tării Făgărașului si a tradițiilor sale.
Art Festin Fagaras a fost organizat de Asociatia Culturala ARTRaising, cu sprijinul exclusiv al Primariei Faragas si al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania, cu scopul de a transforma orasul, pentru cîteva zile, intr-un centru cultural al României, în beneficiul comunității locale.
Ambasada SUA a venit cu o selecție de filme păstorită de Irina Margareta Nistor, cea a cuprins atât filme clasice precum Casablanca (1942) cât și filme mult mai recente, produse anul trecut. Diplomația Culturală și educația prin cultură sunt principalele direcții propuse de ambasadă.
Pentru a marca rezonanța acestui eveniment publicam interviul, pentru Radio România Actualități, a atașatului cultural al ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, domnul Scott Reese, acordat cu ocazia prezenței domniei sale la Festivalul Art Festin Făgăraș.

nucu-jalea

Reporter: Vorbim despre importanța diplomației culturale.
Scott Reese: Da, întradevăr despre asta vorbim, și cred că este important pentru legăturile dintre țări să avem o mai bună înțelegere unul față de celălalt. Bineînțeles că avem diplomația clasică, ce se desfășoară la nivel guvernamental, dar pentru noi este mult mai important să cunoaștem oamenii iar oamenii să ne cunoască pe noi. Cu cât mai bine ne înțelegem unii pe alții cu atât mai bine vom putea  să lucrăm împreună spre o cooperare mai bună iar acest lucru este  esența unei prietenii îndelungate ce dăinuie între cele două țări.

Rep. Dinainte de cădere comunismului românii au avut contact cu filmele și muzica americană, ce se poate face mai mult?
Scott Reese: Cred că doza de cultură ce ajunge la oameni prin filme și muzică nu reprezintă în totalitate cultura de peste ocean.   Cred că este important pentru legăturile dintre  tările noatre ca noi să avem o mai bună înțelegere unii despre alții.  Bineînțeles că avem diplomația normală între cele două guverne dar e mai  important să ne cunoaștem la nivel om la om, și cu cât mai bine ne înțelegem unul cu altul cu atât mai bine vom putea coopera. Această cooperare este una specială și de durată între cele două țări iar diplomația culturală  este cea mai importantă deoarece atinge oamenii simplii. Statele Unite nu trebuie privite numai prin prisma filmelor și a muzicii, există și o altă față a culturii americane, și anume lucrurile zilnice care se întâmplă.
America are mult mai mult decât showbizul de oferit cum România nu este numai Dracula Și București. Când vorbesc de cultură vorbesc de două lucruri, cultura cu un C. mare, și aici mă refer la filme și muzică clasică, precum un concert de Enescu. Apoi avem cultura cu c. mic, cea care ne definește pe noi ca oameni. În România cultura este influențată de diferite naționalități la fel ca și în Statele Unite, și este vorba de unitate prin diversitate, iar Statele Unite nu se definesc prin secvențele violente din filmele americane, se definesc prin oamenii obișnuiți, prin micile orchestre și prin artiștii mai puțin cunoscuți. Cu cât ne înțelegem mai bine în profunzime cu atât mai bine putem coopera fructos
Ce vedeți din cultura americană este partea  bine cunoscută, comercială.  Românii cunosc personajele îndrăgite ale marelui ecran   și vedetele de moment, dar aceasta nu este cu totul cultură americană. America are o poveste mult mai interesantă față de cea prezentată, iar noi asta vrem să evidențiem.
Oamenii nu înțeleg cum funcționează Statele Unite, și cum gândesc cei de acolo iar înțelegerea reciprocă va duce la emulație. Vă invit să vă gândiți, din punct de vedere critic la ce este spus, nu numai să acceptați povestea filmului. Acordați-vă un răgaz de gândire, alegeți informați, pentru cea mai bună decizie.

Rep. Câteva Blockbustere au fost filmate în România…
Scott Reese:. Așa este, și asta se datorează peisajelor superbe și locurilor neatinse. Dacă trăiești în Transilvania vezi sate neatinse, de câteva sute de ani, castele și biserici. Iar peisajele montane sunt extraordinare.
Un alt lucru de care ne bucurăm este inițiativa parlamentară de reducere a taxelor pentru companiile cinematografice care doresc să filmeze în România.  Această situați este câștigătoare pentru ambele părți, mai mulți americani vor venii să descopere România iar industria cinematografică va genera nenumărate locuri de muncă.

(Traducere de Nicolae Jalea, Redactor RRA)

Sursa: RRA

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.